In gesprek met NU.nl zou Niek Mouter, de auteur van het onderzoek dat de TU Delft naar de coronamaatregelen heeft gedaan, hebben gezegd dat het 3G-beleid vrijwel geen effect meer heeft. Het 3G-beleid houdt in dat mensen gevaccineerd, genezen of negatief getest moeten zijn voordat ze gebruik kunnen maken van bepaalde voorzieningen. Dankzij de verspreiding van de nieuwe coronavariant, omikron, zou het 3G-beleid echter niet langer werken. Dat blijkt uit het onderzoek van de TU Delft.
Het 3G-beleid is mogelijk buitenproportioneel
Aangezien veel mensen nu gevaccineerd zijn, is het effect van het 3G-beleid minder dan voorheen. Ook een 2G-beleid zou hierdoor minder goed werken. Bovendien is het aantal besmettingen dankzij de omikronvariant ook enorm gestegen. Hierdoor neemt het aantal mensen met een natuurlijke bescherming steeds meer toe. In het gesprek met NU.nl geeft Niek Mouter aan dat daarom de discussie gevoerd kan worden of het 3G-beleid buitenproportioneel is. Zelf doet hij daarover geen uitspraken, maar hij geeft aan wel blij te zijn dat deze discussie nu kan plaatsvinden.
Het 3G-beleid zal waarschijnlijk nóg minder effectief worden
Het lijkt erop dat steeds meer mensen in Nederland besmet raken met de omikronvariant. Daardoor blijft het aantal mensen met natuurlijke bescherming naar verwachting nog steeds toenemen. Naar verwachting zal het 3G-beleid daarom ook steeds minder effectief worden.
Het is nu de vraag of men op de korte termijn met het 3G-beleid zal stoppen. Als het 3G-beleid inderdaad stop wordt gezet, dan is het zeer waarschijnlijk dat hier andere maatregelen voor in de plaats komen.