Verdrietig echtpaar stopt met winkel: ”Elke dag last van azc’ers”

Verdrietig echtpaar stopt met winkel: ''Elke dag last van azc'ers''

Frank en Tamar Simonis stoppen met hun Jumbo-supermarkt in het Brabantse Maarheze. Een van de redenen is de aanhoudende problematiek met asielzoekers in hun winkel.

Asielzoekers

Gisteravond heeft het personeel te horen gekregen dat alles stopt. Dat ze hun winkel niet meer willen voorzetten, is voornamelijk te wijten aan nieuwe Nederlanders uit het azc in Budel dat vlakbij ligt.

‘Daardoor kunnen we niet uitdragen waarvoor wij een supermarkt zijn begonnen; namelijk de klant op nummer 1 zetten’, zo is te lezen op het Facebook-account van Tamar.

Verdrietig echtpaar stopt met winkel: ''Elke dag last van azc'ers''

Volle boodschappentassen

Het is niet voor het eerst dat Frank Simonis de onhoudbare situatie met asielzoekers aankaart. Vorig jaar kwam Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg (CDA) naar Budel en Maarheeze.

Frank vertelde hem toen dat hij soms drie keer dag 112 moet bellen, omdat asielzoekers totaal maling hebben aan alles. ”Het begon jaren geleden met een hap uit een broodje en een lik uit een jampot. Nu lopen ze zonder te betalen met volle boodschappentassen mijn winkel uit.”

”Het zijn vaak veiligelanders tussen 17 en 25 jaar. Er is geen land mee te bezeilen. Ik had nog beter een beveiligingsbedrijf kunnen hebben dan een supermarkt.”

Verouderd

Hoewel asielzoekers blijkbaar de voornaamste reden van stoppen zijn, is de winkel volgens het echtpaar ook verouderd. De winkel heeft een ‘make over’ nodig.

Frans kocht de winkel 31 jaar geleden. Na verschillende formulewisselingen is het nu een Jumbo-supermarkt. De twee hebben nog een Jumbo, namelijk in Zevenbergen. Die houden ze wel aan.

De supermarkt in Maarheeze wordt per 14 augustus overgenomen door Paul en Marjon Houben. Die twee hebben ook in Aalst een Jumbo-supermarkt. Ze nemen het personeel van de Jumbo in Maarheeze over. Het echtpaar wil nog niet reageren op de overname en hun plannen met de winkel.

Maarheeze onveilig

Ondertussen heeft de winkeliersvereniging bij monde van Ed Kalders gereageerd op het stoppen van Simonis. Hij heeft zelf ook meegemaakt dat, toen hij in de winkel was, er een asielzoeker vanalles in zijn zakken stopte. ”Ik heb de assistent-bedrijfsleider toen meegeholpen.”

Kalders doet al jaren moeite om Maarheeze weer veilig te krijgen. ”Vorige week heb ik overleg gehad met de burgemeester over het ophangen van camera’s. Dat verzoek ligt nog ter beoordeling bij het Openbaar Ministerie.”

Kalders, die zelf een brillenzaak heeft, vreest dat anders meer ondernemers in Maarheeze gaan stoppen: ,,We moeten Maarheeze snel weer veilig krijgen. Anders denk ik dat meer ondernemers gaan stoppen.”

Scroll naar boven