Veiligheid bij online betalingen: Wat is belangrijk om in gedachten te houden?

Iedereen die online wil betalen, moet regelmatig de beveiligingsinstellingen in de gaten houden, zowel in het systeem als in de app voor internetbankieren. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden als je beschermd wilt zijn tegen fraude bij het online betalen. Maar ook de aanbieders nemen voorzorgsmaatregelen en bij de beste Nederlandse casino’s met iDEAL zie je de voordelen van de veilige Nederlandse betaalservice. 

Naast een versleutelde methode van gegevensoverdracht biedt deze service bijvoorbeeld een transactietijd van minder dan vijf minuten. Daarnaast biedt iDEAL een gebruiksvriendelijke interface. Eenvoudige paginanavigatie maakt het gemakkelijk om online te betalen. Door de fusie van de grootste Nederlandse bankinstellingen is deze veilige betaalmethode voor veel mensen in het land beschikbaar.

iDEAL als marktleider in Nederland

Als een van de meest gebruikte betaaldiensten in Nederland presenteert iDEAL haar klanten een gebruiksvriendelijke interface voor online transacties. Er wordt een QR-code gegenereerd, waarmee zowel online als in winkels digitale betalingen kunnen worden gedaan. Vanwege de hoge acceptatiegraad in het land is een betrouwbaar beveiligingsniveau bij iDEAL-standaard. 

Elke transactie moet bijvoorbeeld een tweede veiligheidscontrole ondergaan voordat deze wordt goedgekeurd en wordt handmatig geverifieerd. Naast een zelfgekozen wachtwoord maakt moderne technologie het ook mogelijk om veilig online te betalen met biometrische gegevens zoals de iris, gezichtsvorm of vingerafdruk.

Algemene informatie over de bankgroep achter de iDEAL-betaaldienst 

Verschillende grote banken in Nederland hebben hun krachten gebundeld om hun klanten een uitgebreide service te bieden in heel Nederland. De acquirers van iDEAL zijn bijvoorbeeld ABN AMRO of ING, maar ook andere Nederlandse kredietinstellingen. Voor webwinkeliers op internet biedt samenwerking met deze betaaldienstverlener vele voordelen door het landelijke bereik.

Gevaren van betalingstransacties op internet

Online bankieren biedt veel voordelen, maar brengt ook een aantal gevaren met zich mee. Als hackers biometrische gegevens zoals de eigen vingerafdruk te pakken krijgen, kunnen die niet zo gemakkelijk worden vervangen als een nieuw wachtwoord. 

In bankkantoren lossen medewerkers het probleem op door eerst alleen de pink van de linker- of rechterhand te scannen. Als er ondanks de juiste beveiligingsinstellingen toch een datalek optreedt, heb je nog minstens negen pogingen over.

Phishing bij online bankieren: hoe bescherm je jezelf tegen deze zwendel 

U moet altijd op de veiligheid letten als u online betalingen doet, want fraudeurs hebben een slimme truc bedacht om uw bankgegevens te bemachtigen. In het geval van phishing komt het gevaar bij online bankieren voort uit het feit dat cybercriminelen perfect de internetaanwezigheid van de huisbank kunnen imiteren.

Het beste is om phishing e-mails onmiddellijk te verwijderen en de afzender te blokkeren

Een valse website wordt vaak geopend via een link die per e-mail wordt verstuurd. Om phishing-zwendel te voorkomen, moet je altijd eerst de afzender van een bericht controleren. Als het e-mailadres van de afzender anders is dan dat van de bank, kunt u de e-mail het beste meteen naar de spammap verplaatsen. 

De e-mailtekst, die vaak vol spelfouten staat, bevat zwakke redenen voor phishing, zoals technische werkzaamheden aan het systeem, vermeende beveiligingsupdates die door de bankklant moeten worden bevestigd of andere ongebruikelijke verzoeken.

Gebruikersgegevens worden ook via andere communicatiekanalen opgevraagd

Phishing komt echter niet alleen voor in e-mail inboxen; fraudeurs proberen ook gevoelige gebruikersgegevens te verkrijgen via regionale advertenties. Net als bij online bankieren ligt het gevaar van phishing ook op de loer in sociale netwerken of in dubieuze online winkels.

Als alternatief voor e-mailcommunicatie gebruiken fraudeurs ook chats of sturen ze sms-berichten met het verzoek om de doorgestuurde link te gebruiken. Om de bankgegevens in te voeren, wordt de gebruiker vervolgens doorverwezen naar een app-download of wordt er een invoermasker geopend in de internetbrowser.

Tips om valse pagina’s beter te herkennen 

Net als bij de afzender van de e-mail moet je altijd even kijken naar de URL waar je je op dat moment bevindt. De naam van de bank of de naam van de webshop die je bezoekt, moet er gewoon staan. Als er inconsistenties zijn in de adresregel in de browser, kun je het tabblad het beste meteen sluiten. 

Bij het doorsturen via links van het internet kun je altijd kort met de muis over een link gaan om de doelpagina als voorbeeld weer te geven in de statusbalk links- of rechtsonderin het scherm. Als u vanaf een mobiele telefoon navigeert, houdt u de link voor zo’n voorbeeld ingedrukt totdat een bijbehorend menu wordt geopend. Zo voorkom je dat je schadelijke inhoud van frauduleuze websites te zien krijgt.

Indicatie van fraude al in de begroetingsformule 

Als cybercriminelen je persoonlijk aanspreken, gebruiken ze vaak een neutrale aanspreekvorm. De echte bank zal echter altijd de juiste naam in de begroetingsregel schrijven en zijn klanten slechts zelden met hun voornaam aanspreken. 

Brieven van echte banken bevatten geen spelfouten, maar wel correcte informatie over het bedrijf in de voettekst. Om jezelf echt te beschermen tegen fraude bij online betalingen, moet je nooit bankgegevens verstrekken.

NFC gebruiken als veilige contactloze betaalfunctie 

Net als in Nederland heeft deze vorm van veilig contactloos betalen ook in andere Europese landen voet aan de grond gekregen, evenals in Japan, China en de VS. Met een NFC-apparaat kun je direct boodschappen doen in de supermarkt, maar ook de nieuwste consumentenelektronica kun je dankzij NFC eenvoudig in het voorbijgaan betalen. 

Bij dit type betaling is het invoeren van een pincode of een eigen handtekening niet nodig. De gegevens worden dan door de lokale winkelier net zo veilig versleuteld verzonden als bij online betalingen.

Op internet werken NFC-betalingen via de app

Als je contactloos wilt betalen, open dan de Google Wallet app op je mobiele telefoon. Voor alle besturingssystemen heeft de app Tikkie zich ook bewezen voor mobiele betalingen, waarmee je ook geld kunt versturen via Messenger. Afhankelijk van de aanbieder zijn er verschillende beveiligingsfuncties voor online shoppers, zodat het verstuurde geld gemakkelijk kan worden teruggeboekt als dat nodig is. 

Bij bankneutrale betaalapps moet je meestal je gegevens opnieuw invoeren, terwijl het bij online bankieren via je eigen financiële instelling mogelijk kan zijn om binnen enkele ogenblikken geld te versturen op internet, zelfs zonder deze stap.

Veilig betalen op internet: Een overzicht 

Als je in binnenland veilig wilt betalen op internet, heb je niet altijd een buitenlandse financiële dienstverlener nodig met andere voorwaarden dan banken in Europa. Door een rekening te openen bij een van de grote Nederlandse banken kun je profiteren van het feit dat je niet overal je gegevens hoeft door te geven bij online betalingen, bijvoorbeeld met de betaaldienst iDEAL.

Scroll naar boven