Veganist Danielle is superbespaarder: ”Minder werken is meer tijd voor leuke dingen”

Veganist Danielle is superbespaarder: ''Minder werken is meer tijd voor leuke dingen''

Er zijn mensen in Nederland die wars zijn van luxe. Veel of weinig geld is daarbij geen maatstaf. Danielle Choudhary is een ‘superbespaarder’. Aan De Gelderlander legt ze uit hoe zij en haar man geld Amit elke maand besparen, door eenvoud.

Danielle is getrouwd met de Indiase Amit. De twee zijn echte plantenliefhebbers en eten zodoende geen vlees. Wanneer de twee naar de supermarkt gaan, laten ze de peperdure vegaburgers en vegan ijs links liggen. ”Wij eten Indiaas, dat is heel erg goedkoop; bonen en linzen, groenten en fruit. Ook bakken we ons eigen Indiase brood. Zo is eten helemaal niet duur.”

Hollands eten

Volgens Danielle eten ze dus standaard Indiaas, maar het komt ook wel eens voor dat er Boerenkool geserveerd wordt. Dit omdat Amit dat zo lekker vindt.

De veganisten houden niet van een lekker snackje en kopen naar eigen zeggen nooit frisdrank, eten uit pakjes of zakjes, vlees, vleesvervangers en alcohol. ”Dat scheelt een hoop geld.”

Zelf haar knippen

Danielle heeft lang haar. De meeste vrouwen gaan geregeld naar de kapper, maar zij niet: ”Puntjes eraf en klaar.” Amit is voorheen wel naar de kapper geweest, maar heeft die nu niet meer nodig. Zijn vrouw heeft middels YouTube geleerd hoe je moet knippen. En dus knipt Danielle Amit’s haar.

Geen wasmachine en koud douchen

Hoe zit het dan met kleren wassen? Danielle zegt geen wasmachine nodig te hebben, want ”in India was je ook alles met de hand, dus waarom hier niet? Bovendien is mijn man zo opgegroeid.”

Dat geldt ook voor douchen. Amit was altijd gewend zich te wassen met water uit een emmer. Hij had en heeft geen warm water nodig. Danielle is solidair en doucht nu ook koud, ”al was dat wel even wennen.”

Laag inkomen

Danielle verdient zelf ongeveer 1.000 euro per maand, zo blijkt uit een kostenoverzicht bij De Gelderlander. Geen vetpot, maar voorheen was dat anders.

Toen hadden Amit en Danielle allebei een goede baan, een koophuis en een auto. Ze moesten er hard voor werken en van de een op de andere dag hadden ze daar geen zin meer in. Beide verkochten al hun bezittingen, zegden hun banen op en besloten op reis te gaan.

”We hebben nu een laag inkomen en een huurhuis, maar we hebben ook niet veel nodig. Nu we minder werken hebben we veel meer tijd voor leuke dingen.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven