Veel Oekraïners willen tijdelijk terug, maar willen daarna weer naar Nederland

Veel Oekraïners willen tijdelijk terug, maar willen daarna weer naar Nederland

Een groot aantal Oekraïense vluchtelingen zou graag een bezoek brengen aan Oekraïne, maar willen daarna weer terugkeren naar Nederland. Volgens Vluchtelingenwerk Nederland vragen veel mensen hen of ze na een bezoek weer terug kunnen komen.

Volgens Vluchtelingenwerk brengt dat risico’s met zich mee en kunnen zij niet garanderen dat een terugkeer naar ons land mogelijk is.

Verschillende redenen

Woordvoerder Evita Bloemheuvel van Vluchtelingenwerk zegt dat er verschillende redenen aangevoerd worden door mensen die zij spreekt. “Dat kan nood zijn, familiebezoek of om familieleden uit Oekraïne te halen voor wie het onveilig is”, “Of om te kijken naar de status van hun huis.”

Administatieve problemen

Vluchtelingenwerk verwacht een hoop administratieve sores wanneer Oekraïners op en neer reizen. Bij de Poolse grens zou men conform Europese regels iedereen moeten doorlaten, maar dat blijkt niet altijd te gebeuren. ”Wanneer je uit een veilig gebied komt, kunnen ze je weer terugsturen.”

Verblijfssticker

Bloemheuvel wijst erop dat veel Oekraïners nog geen ‘sticker’ van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gekregen hebben. Hiermee bewijzen zij dat ze onder de tijdelijke beschermingsrichtlijn van Nederland vallen. De sticker moet door de IND in hun paspoorten worden geplakt, maar dat wordt nog niet massaal gedaan.

Het is de bedoeling dat binnen een paar weken, zo’n 65.000 Oekraïners de sticker hebben. De IND heeft hier haast mee, omdat van veel mensen de 180 dagen termijn verstrijkt. Zo lang ze deze sticker niet hebben, reizen zij op eigen risico en dat is erg gevaarlijk.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven