Veel meer giftige stoffen in huis bij mensen die op gas koken

Veel meer giftige stoffen in huis bij mensen die op gas koken

Mensen die op gas koken hebben gemiddeld veel meer giftige stoffen in huis dan mensen die gebruikmaken van een elektrische kookplaat.

Dat komt naar voren uit nieuw onderzoek van TNO. Zij hebben 250 woningen in Nederland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje onderzocht.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat bij mensen die op gas koken, de lucht in hun woning er nog slechter aan toe is dan tot nu toe werd gedacht.

Veel meer giftige stoffen in huis bij mensen die op gas koken

Heel erg

Het is zelfs zo erg dat er meer schadelijke stoffen in de lucht zitten bij mensen die op gas koken, dan toegestaan is. Wanneer je elektrisch kookt, is dat niet aan de orde.

Het maakt ook geen verschil of je met een afzuigkap werkt. Die haalt de stoffen blijkbaar niet uit de lucht. Dat meldt TNO, maar is inmiddels ook overgenomen door Hart van Nederland en het Algemeen Dagblad.

Grote gezondheidsrisico’s

TNO laat weten dat koken op gas niet alleen zorgt voor schadelijke stoffen, maar dat ze ook invloed kunnen hebben op jouw gezondheid.

Je kunt hierdoor long- en luchtwegklachten zoals astma en hart- en vaatziekten krijgen. Het advies is om koken op gas in de ban te doen.

Ook afzuigkappen moeten veranderen. Idealiter gezien moeten deze automatisch aan gaan. Dat is nog niet het geval bij het leeuwendeel van de kappen.

Maar goed, koken op gas moet dus verbannen worden volgens TNO. Tenminste, als je geeft om je eigen gezondheid. In de onderstaande tweet kun je er meer over lezen.

Scroll naar boven