Vanaf vandaag kan je geld pinnen zonder bankpas: zo werkt dat

Steeds meer geldautomaten in Nederland maken het mogelijk om geld op te nemen zonder je bankpas te gebruiken. Bij de Geldmaat-automaten gaat dit nu ook, maar hoe werkt het precies en is het veilig? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten.

Contactloos pinnen met NFC-chip

Traditioneel moest je je bankpas in de gleuf van de geldautomaat steken om geld op te nemen, maar bij Geldmaat-automaten is dit verleden tijd.

Hier kun je simpelweg je smartphone of smartwatch met NFC-chip tegen de reader aanhouden om de transactie te voltooien. Dit is een handige en moderne manier van betalen.

Deze innovatie roept de vraag op of Nederland klaar is voor een cashloze samenleving. Hoewel de meerderheid van de mensen er positief tegenover staat, zijn er ook nog mensen die hiermee moeite hebben. Bekijk onze video om hier meer over te ontdekken.

Hoe NFC Werkt

NFC staat voor Near Field Communication en maakt veilige en snelle draadloze gegevensuitwisseling mogelijk over een afstand van ongeveer 10 centimeter.

In vergelijking met Bluetooth heeft NFC minder interferentie, wat betekent dat gegevens minder snel verloren gaan. Het is energiezuiniger en versleutelt vertrouwelijke gegevens voor veilige verzending.

Het is belangrijk op te merken dat nog niet alle geldautomaten contactloos pinnen ondersteunen. Momenteel kan dit alleen bij Geldmaat-automaten in winkels.

Het plan is om dit in de loop van volgend jaar uit te breiden naar meer locaties, met 2024 als streefdatum voor automaten bij retailers en supermarkten.

Welke Banken Ondersteunen Het?

Klanten van Rabobank en ING kunnen al gebruikmaken van deze nieuwe manier van pinnen bij Geldmaat-automaten. Andere banken werken aan vergelijkbare opties voor hun klanten, maar het kan nog even duren voordat deze beschikbaar zijn.

ABN AMRO heeft al een alternatieve methode met QR-codes in hun bankapp, terwijl kleinere banken zoals Knab, Triodos en de Volksbank ook plannen hebben voor contactloos pinnen.

Deze nieuwe manier van geld opnemen heeft als doel om het pinnen sneller en storingsvrij te maken. Bovendien wordt het gebruiksvriendelijker voor mensen met een lichamelijke beperking, omdat zij de transactie eenvoudig via hun telefoon of smartwatch kunnen volgen. Dit draagt bij aan een efficiëntere en toegankelijkere betaalervaring.

Al met al biedt contactloos pinnen zonder bankpas bij Geldmaat-automaten een modernere en handigere manier om geld op te nemen, terwijl de overgang naar een cashloze samenleving geleidelijk plaatsvindt.

Scroll naar boven