Van Lienden schepte al vroeg op over hoe hij ‘gillend rijk’ zou worden

Het OM heeft bandopnamen in bezit over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Daarop is te horen hoe Sywert en zijn compagnons plannen maakten voor een ‘commercieel avontuur’. Ze waren er namelijk al van overtuigd om er rijk van te worden. “We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden miljonair.”

We worden miljonair

“In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen.”

Dat zijn de woorden van Sywert van Lienden op 12 april 2020. Op dat moment is hij nog een gemeenteambtenaar in Amsterdam. In de weken daarvoor is hij begonnen met de ‘Hulptroepen Alliantie’. In samenwerking met veel vrijwilligers en grote bedrijven zoals Coolblue, Randstad en KLM beloofde Sywert om ‘voor niks’ mondkapjes te regelen voor de Nederlandse zorg. Er zat dus geen winstoogmerk achter. Dit werd keer op keer benadrukt.

Inmiddels gaan de getranscribeerde teksten van de bandopnamen al viraal. Deze zijn ook deels in handen van de Volkskrant. Deze waren opgedoken in het strafrechtelijk onderzoek van het OM, onder codenaam Full Sutton.

Sywert meldt op Twitter dat de intentie en strekking anders zijn. Bekijk hieronder zijn reactie

Zelf beweert Sywert dat de uitspraken verdraaid worden en dat er een andere intentie achter zat. Na de publicatie zal hij hier nog verder op reageren. Wij zijn enorm benieuwd!

Scroll naar boven