Vakantie naar Griekenland eindigt in drama: ”Mama ik voel me niet goed”

Wat een schitterende vakantie had moeten worden naar Griekenland, is voor Nancy (60) en haar dochter Sophie (26) Verbrugghe uitgelopen op een nachtmerrie. Laatstgenoemde ligt al weken in het ziekenhuis. Voorlopig moet ze daar nog blijven.

Griekenland

Nancy en Sophie zijn echte avonturiers. Moeder en dochter houden ontzettend van reizen en hebben al veel landen bezocht. Met een rugzak trekken de twee erop uit.

Vaak gaan de twee afzonderlijk van elkaar op vakantie. Afgelopen maand was dat ook zo. Sophie nam de trein naar Duitsland en via Roemenië en Bulgarije ging ze naar Griekenland.

Op 19 augustus zouden moeder en dochter elkaar daar ontmoeten in Santorini. De bedoeling was daar nog twee weken te zijn en in die tijd de Griekse eilanden te bezichtigen.

18 augustus

Op de ochtend van 18 augustus belt Sophie haar moeder. Ze heeft last van slapende voeten. ”Vreemd, want ze had dat al op donderdag en het ging maar niet weg.”

Vakantie naar Griekenland eindigt in drama: ''Ze ligt al weken op de IC''

Nancy vertelt haar dochter dat ze zich moet laten nakijken in het Evangelismos medisch centrum in Athene. Maar sinds ze daar kwam, mag ze niet meer vertrekken. Sophie werd direct doorgestuurd naar de afdeling neurologie. Het zag er namelijk niet goed uit.

Verlamming

Een dag later gaat Sophie’s toestand hard achteruit. Ze heeft geen gevoel meer in haar benen en armen. Nancy vliegt direct naar Santorini.

Sophie belt haar moeder: ”Mama, ze brengen me naar intensieve zorgen. Ik kan niet meer op mijn benen staan.” Nancy is verstijfd van angst. ”Dan zit je daar toch even machteloos, want de vlucht richting Athene had ook nog eens vertraging. En niemand kon zeggen wat er aan de hand was.”

De daaropvolgende dagen zijn een hel. Sophie heeft geen kracht meer in haar handen, haar stem verzwakt en ze wordt zelfs geïntubeerd omdat ze niet meer kan ademen. Binnen drie dagen is Sophie veranderd in een weerloos hoopje mens, dat niks meer kan.

Vakantie naar Griekenland eindigt in drama: ''Ze ligt al weken op de IC''

Syndroom van Guillain-Barré

Inmiddels is de diagnose gesteld. Sophie heeft het syndroom van Guillain-Barré. De oorzaak is vaak een verkoudheid, een griepje of diarree.

Hoe het ontstaat is niet precies bekend, maar volgens de artsen in Griekenland heeft Sophie het opgelopen via een tekenbeet in België.

Niet naar huis

De meeste mensen herstellen volledig. Het kan echter maanden tot jaren in beslag nemen. Artsen denken dat Sophie nog een paar weken moet blijven. Eind oktober zou ze naar huis kunnen, al is dat niet met zekerheid te zeggen. Ze is nog steeds voor 90 procent verlamd.

Moeder Nancy wijkt niet van haar zijde. Door een spraakklepje op haar tracheostoma te plaatsen, is Sophie in staat om te praten.

Vakantie naar Griekenland eindigt in drama: ''Ze ligt al weken op de IC''

Geen verzekering

Naast de zorgen om haar dochter, is Nancy ook bezorgd om de rekening. Ze heeft ontdekt dat Sophie geen reisverzekering en geen hospitalisatieverzekering heeft.

”We moeten alles dus zelf betalen. We weten nog niet wat de eindafrekening zal worden. Ook repatriëring zullen we dan zelf moeten betalen. Alleen al de kosten van een stretcher in het vliegtuig bedragen 5.000 euro”, zo zucht Nancy. ”We hebben nu nog geen uitzicht op de kosten.”

Omdat ze geen verzekering heeft, is Nancy een inzamelingsactie begonnen. Ze hoopt dat mensen flink geld geven, zodat alle kosten betaald kunnen worden.


Beeld: Screenshot uit video Het Laatste Nieuws

Scroll naar boven