Vakantie in Turkije eindigt voor Belgisch stel in groot drama: ”We mogen het land niet uit”

Vakantie in Turkije eindigt voor Belgisch stel in groot drama: ''We mogen het land niet uit''

Een Belgisch koppel uit Antwerpen mag Turkije niet uit. Het koppel was op vakantie en raapte drie stenen op, die ze thuis in hun aquarium willen leggen. Het dictatoriale land verdenkt de twee vakantiegangers nu van ‘smokkel’.

Turkije

Kim en Warre vertellen vanuit Turkije aan Het Nieuwsblad wat er precies gebeurd is. ”We zouden zaterdagavond weer naar huis gaan, na vijf dagen vakantie.”

”Op de luchthaven van Antalya moet onze gezamenlijke koffer door een scanner.” Op dat moment gaat het helemaal fout en de twee nietsvermoedende Belgen worden direct apart genomen.

”Ze wezen op drie stenen in onze koffer en wilden weten of wij die uit een museum hadden meegenomen. We zijn niet eens bij een museum geweest.”

Gewoon opgeraapt

Het koppel heeft de stenen achteloos opgeraapt tijdens een uitstapje in Manavgat, een stadje dat ten oosten van Antalya ligt.

Vakantie in Turkije eindigt voor Belgisch stel in groot drama: ''We mogen het land niet uit''
`

Volgens Warre lagen de stenen op een braakliggend terrein, tussen andere stenen en iets dat op bouwafval leek. ”Een steen was een hand groot, zandkleurig, en iemand had precies een bloemetje in gekerfd. De andere twee waren droehoekig, zoals wat je op het strand vindt.”

”Het was zeker geen pilaar van een tempel ofzo. Ik nam ze mee om thuis in mijn aquarium te leggen. Dat doe ik heel vaak op vakantie.”

Turken doen moeilijk

Maar de Turken op de luchthaven denken er niet zo lichtzinnig over. Het is een groot probleem en Warre en Kim wordt de toegang tot het vliegtuig ontzegd.

Om het nog erger te maken worden de hele nacht apart gehouden van elkaar. Gisteren moest Kim voor de rechtbank van Antalya verschijnen. Warre hoeft niet komen.

Waarom dat zo is? Kim heeft geen idee. ”Misschien omdat ik de tickets heb geboekt?” Kim wordt bizard behandeld. ”Ik heb vingerafdrukken moeten afstaan, er zijn mug shots genomen, ik werd vervoerd in een busje tussen mensen die zwaar geboeid waren. Alsof ik een crimineel ben.”

Onderzoek

Gistermiddag besloot de rechter om Kim vrij te laten. Ze mag Turkije echter niet uit, omdat er een onderzoek is gestart naar de herkomst van de steen.

Een museum in Antalya gaat nu op onderzoek uit. Tot dat is afgerond, moet Kim zich elke maandag melden bij de p0litie in Antalya.

Turken doen dit wel vaker

Het koppel heeft geen idee hoe lang ze nog in het land moeten blijven. In 2014 reageerde Turkije ook al op dezelfde manier op een man wiens zoontje een steentje had opgeraapt.

Uiteindelijk duurde het acht weken voordat de Turken snapten dat het kind het steentje niet uit een museum had gepikt. Dat is dus aardig lang.

Update

Inmiddels heeft het koppel te horen gekregen dat de zaak pas in december zal worden behandeld. Dat is slecht nieuws, want ze hebben maar een verblijf tot het einde van de maand.

Alle verblijfskosten moeten de twee zelf betalen. En dan is er nog iets, want Warre mag Turkije wel verlaten. Hij gaat dat ook doen, want hij moet gaan werken.

”Kim werkt in de zorg en ik werk in de metaalsector. Kims werkgever is op de hoogte en begrijpt de situatie, maar ik moet nu weer gaan werken. Dit alles zal betaald moeten worden.”

Scroll naar boven