Vakantie in Kroatië eindigt voor Belgisch gezin in levensgroot probleem

Vakantie in Kroatië eindigt voor Belgisch gezin in levensgroot probleem

Wat een schitterende familievakantie in Kroatië had moeten worden voor een Belgisch gezin uit Deinze, is ontaard in een drama van ongekende proporties. Het had niet veel gescheeld of Thibaut (6) was er nu niet meer geweest: ”Zijn leven hing aan een zijden draadje.”

Slang

Alexander Spriet en zijn familie waren afgelopen maandag pas drie dagen in Kroatië, toen ze besloten te gaan wandelen in Nationaal Park Paklenica. Bij een riviertje ging het helemaal mis. Zoontje Thibaut van zes wilde even spelen aan het water en greep een tak.

Het kind zag echter niet dat er een slang op de tak zat, die Thibaut zonder aarzelen in zijn vinger beet. De slang bleek een gifadder, een van de meest giftige slangensoorten in Europa.

Vakantie in Kroatië eindigt voor Belgisch gezin in levensgroot probleem

”Op dat moment wisten we niet of de beet giftig was. Op onze mobiele telefoons hadden we geen bereik. We besloten naar de ingang van het park terug te keren, waar ik een EHBO-post had gezien.”

Belangrijke beslissingen

Om 15.15 uur beet de slang Thibaut. Zijn vader zet zijn kind vervolgens in zijn nek. Achteraf heel verstandig. Als hij gelopen had, zou zijn bloed sneller gestroomd zijn, waardoor het gif sneller verspreidt wordt. De moeder neemt een foto van het dier en ook dat blijkt belangrijk.

”Na 45 minuten kwamen we bij de EHBO-post. Toen we de foto lieten zien, keken ze bedenkelijk: de beet was heel giftig. Ze hadden dit nog nooit meegemaakt.”

‘Als in een film’

Het kind wordt met spoed afgevoerd naar Zadar. Dankzij de foto wisten de artsen aldaar welk antigif er toegediend moest worden. Toch zijn de artsen er niet gerust op. ”We hopen dat we zijn leven kunnen redden, zeiden ze. Toen we daarna lang moesten wachten, verwachtte ik elk moment een telefoontje met slecht nieuws.”

Om 17.00 uur wordt het tegengif toegediend. ”Het was net een film. Het gif verspreidt zich langzaam van de plek waar je gebeten bent. Wanneer het je hart bereikt, is het einde verhaal. Bij Thibaut is het gestopt bij zijn oksel. We hebben heel erg veel geluk gehad.”

Vakantie in Kroatië eindigt voor Belgisch gezin in levensgroot probleem

Intensieve zorg

Vijf dagen later (gisteren) lag Thibaut nog immer in op de afdeling intensieve zorg in Split. ”Doktoren wilden afwachten, omdat er nierfalen of trombose zou kunnen ontstaan. We mochten dagelijks maar een uurtje bij hem. Ondertussen mogen we de hele dag komen.”

Het gezin hoopt begin volgende week terug te keren naar huis. ”De artsen hebben incisies in zijn handje moeten maken om de druk te doen afnemen. Als dat geheeld is, zouden we normaal kunnen vertrekken.” Alexander en zijn vrouw willen vooral andere mensen waarschuwen.

”Wij hadden nooit gedacht dat we in Kroatië geconfronteerd zouden worden met zo’n slang. Nergens staan ook borden die het aangeven.”

Gifslangen

Europa telt acht gifslangen, allemaal adderachtigen. In Nederland en België leven enkel gewone adders. Die zijn wel giftig, maar niet heel erg gevaarlijk.

Slangendeskundige Peter Engelen: ”Als je in ons land gebeten wordt door een adder, kun je wel even naar de dokter. Maar de kans dat je eraan bezwijkt is nihil.”

In Kroatië worden op jaarbasis gemiddeld 5 personen op 100.000 gebeten door een slang. Jaarlijks kunnen twee mensen dat niet meer navertellen. “Maar dat zijn dan meestal landbouwers of mensen die meer in de natuur leven en heel erg ver van de hulpdiensten verwijderd zijn.

Zandadder

De slang die de zesjarige Thibaut in Kroatië beet, was een zandadder. “Dat is een van de giftigste slangen in Europa en die kan best venijnig uit de hoek komen”, zegt Engelen. ”De zandadder, die gemiddeld tussen de 30 en 60 centimeter groot kan worden, heeft een cytotoxisch gif dat een effect heeft op de cellen en het weefsel.

Dat gif kan op de plaats van de beet zwelling, pijn en blaren veroorzaken. Maar soms is er ook sprake van weefselsterfte en interne bloedingen. Van sommige populaties is ook geweten dat ze een neurotoxisch gif hebben. Dat tast het zenuwstelsel aan.”

Scroll naar boven