Vader slaat twee maanden oude baby half dood

Een jonge vader uit Waarschoot is veroordeeld tot acht jaar cel omdat hij zijn twee maanden oude zoon half dood sloeg. Zelfs toen baby M. al half comateus was, gooide hij hem op de grond en schudde hij hem dooreen.

De feiten kwamen aan het licht toen de baby op 28 april vorig jaar in het ziekenhuis belandde met een schedelbreuk, een hersenvliesbloeding en een retinale bloeding. “Uit het onderzoek van de deskundigen blijkt dat die verwondingen niet accidenteel kunnen zijn”, las de rechter voor uit het vonnis. “Ze kunnen enkel van een zware stomp komen.”

Die dag had de moeder van M. de baby aan vader A.C. overgedragen. Toen was hij nog gezond. Voor het gerecht bestaat er dus geen twijfel dat de vader de schuldige is. Toen de baby al zwaar verwond en half comateus was, zou A.C. de baby ook nog eens door elkaar geschud en op de grond gegooid hebben.

Ook oudere letsels
In het ziekenhuis werden ook oudere letsels vastgesteld, zoals twee ribfracturen en twee gebroken ruggenwervels. Ook die letsels zijn volgens de rechter ontegensprekelijk door de vader aangebracht. Die beweerde nog dat baby M. de verwondingen per ongeluk tijdens het spelen had opgelopen, maar dat is onmogelijk volgens de rechter. “Het kan enkel door zwaar geweld zijn geweest”, klonk het. Zo zouden de wervelbreuken opgelopen zijn toen baby M. een slag op zijn kruin kreeg. De baby liep ook een schaafwonde op aan zijn bovenlip toen de vader hem geklemd hield en hem forceerde om van zijn papfles te drinken.

Het leven van de baby hing enkele dagen aan een zijden draadje, maar gelukkig herstelt hij nu relatief snel. Hij zal geen blijvende verwondingen aan het geweld overhouden. Het psychische leed zal hij volgens de rechter nog zijn hele leven met zich meedragen. “Zijn familiaal weefsel is ondermijnd. Zijn basisveiligheid en geborgenheid zijn weggenomen.”

Drugs
De vader heeft een verleden van druggebruik, waaronder speed en heroïne, maar zegt nu afgekickt te zijn. De rechter ging niet in op zijn vraag om een straf met uitstel of de opschorting van straf uit te spreken en legde een effectieve gevangenisstraf van acht jaar op voor de onmenselijke behandeling.

Bron: HLN.be