Vader laat zoontje (5) op straat trommelen voor geld

Vader laat zoontje (5) op straat trommelen voor geld

De 26-jarige Lucas O. uit Slowakije is een vreemde man die zijn vijfjarige zoontje heeft ingezet om geld op straat te verdienen. Het kind moest urenlang op potten en pannen trommelen in Den Haag en Gouda. Het geld moest hij inleveren.

Trommelen

O. woont helemaal niet in Nederland, maar reed sinds 2021 geregeld op een neer om zijn zoontje te laten trommelen. Zelf speelde hij dan gitaar. De politie betrapte vader en zoon meermaals en op 22 februari jongstleden hadden agenten er meer dan genoeg van.

De vader werd in de boeien geslagen en zit sindsdien in een staatshotel. Bij het doorzoeken van de auto van de man werden allerlei potten en pannen gevonden. Ook trof men beddengoed aan. Agenten gingen er daardoor vanuit dat in ieder geval het kind in de auto moest slapen.

Mag dat niet?

Het jochie zag er enorm vermoeid uit, maar de vader vindt het raar dat kinderen in Nederland niet op straat mogen worden gezet om te trommelen. ”Dat wist ik helemaal niet. Is dat echt zo?”

Volgens de vader wilde zijn kind zelf graag mee om te gaan trommelen en is het allemaal op vrijwillige basis gebeurd. ”Hij wilde spelen, maar hij heeft geen ritmegevoel. Daarom liet ik hem maar op een pan slaan”, aldus de vader. De officier van justitie gelooft de vader niet.

”De jongen is bewust ingezet als onderdeel van act. Mensen vinden dat altijd zielig en dan geven ze sneller geld”, zo luidt de conclusie.

Advocaat

De aanklager vindt dat de vader schuldig is aan uitbuiting: ”Hij heeft zijn kind honderden kilometers meegesleurd om hem uit te buiten. Het gaat om een kind dat volledig afhankelijk van zijn vader was. Hier moet hard worden ingegrepen en er is dan ook een straf van negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk geeist.

De advocaat van de vader stelt dat het kind alles vrijwillig heeft gedaan en dat die het heel leuk vond: ”Ik wilde als kind ook graag mee naar het werk van mijn vader. Daar heb ik veel van geleerd”, aldus de raadsman. De rechter is onverbiddelijk en heeft besloten de Slowaak drie maanden in een staatshotel te duwen.

Scroll naar boven