Utrecht: Statushouders krijgen voorrang op woningen

Utrecht: Statushouders krijgen voorrang op woningen

Woningzoekenden in de gemeente Utrecht hoeven vanaf 1 augustus voor een periode van zes weken niet te rekenen op een sociale huurwoning. De gemeente heet namelijk bepaald dat de meeste huurwoningen vanaf die datum naar statushouders gaan.

In Utrecht staan momenteel 490 statushouders in de wachtrij voor een huis. Met die opgezette plan wil de gemeente 230 woningen uitgeven aan vluchtelingen

7.500 statushouders

De 490 wachtende statushouders maken onderdeel uit van de groep van 7.500 statushouders waarvan Nederland wil dat zij ‘versneld’ over ons land worden verspreidt. De Domstad neemt nu het voortouw en is de eerste grote gemeente die de oproep van het kabinet gaan honoreren.

30 procent

Normaliter is 30 procent van vrijgekomen corporatiewoningen gereserveerd voor ‘kwetsbare groepen’, waaronder men de statushouders ook rekent. De overige 70 procent is weggelegd voor reguliere woningzoekenden. Deze percentages worden dus genegeerd.

Het is eveneens de bedoeling statushouders over de stad te verspreiden, zodat zij niet allemaal bij elkaar komen te zitten. ”We gaan er voor zorgen dat de juiste personen aan de juiste woningen worden gekoppeld”, zo zegt wethouder De Vries van Wonen tegen de NOS.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven