Urkers verjagen Marokkaans gezin: ”Aanpassen of oprotten”

Urkers verjagen Marokkaans gezin: ''Aanpassen of oprotten''

Het pittoreske Urk is weer in de aandacht. Lokale jongeren zouden de boel in het plaatsje in Flevoland op stelten zetten en een Marokaanse familie uit hun woning hebben gejaagd. Het gezin is op de vlucht, maar hoeft niet op steun van de gemeente te rekenen.

Marokkaans gezin

Het Marokkaanse gezin in kwestie heeft in de afgelopen tijd veel te verduren gekregen. Er zijn meermaals stenen door hun ruiten gegooid en kreeg de voordeur te maken met vuurwerk.

Urkers jagen Marokkaans gezin huis uit: ''Aanpassen of oprotten''

De familie heeft de woning verlaten en heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld. Die heeft de gemeente gecontacteerd en die heeft een advies voor de familie: ”Jullie kunnen als gezin beter een woning buiten Urk gaan zoeken.” Maar hoe denken de inwoners van Urk er eigenlijk over?,

Omroep PowNed is op bezoek gegaan in Urk en voelt verschillende inwoners aan de tand over hoe het leven aldaar is. En of mensen uit andere culturen welkom zijn.

Is wonen op Urk veilig?

Een oudere meneer noemt Urk ‘meer dan veilig’ en vindt de vraag onzinnig. De man wijst erop dat er meer Marokkaanse gezinnen in Urk wonen. ”En bij een is er een keer wat gebeurd en dan staan de kranten vol.”

Een man in een busje heeft zelf Marokkanen in dienst. ”Je kunt navragen, ze zijn hier op Urk echt allemaal welkom. Als ze werken he. Als je meedoet met de Nederlandse bevolking, dan ben je hier gewoon welkom.”

”Aanpassen of opkrassen”

Ook een andere man stelt dat buitenlanders welkom zijn, mits ze zich aanpassen aan de cultuur. ”Wij zijn nuchter, vrijgevig en als er ruzie is maken we dat weer goed.”

”Als een buitenlander hier komt moet die zich wel aanpassen aan onze cultuur. En wij niet aan hun cultuur. En als ze dat niet willen, moeten ze teruggaan naar hun eigen land.

De man heeft nog een nieuwjaarsboodschap voor 2024: ”Stem allemaal Geert Wilders!”

Scroll naar boven