Urbain (90) en Anne Marie (87) stappen samen uit het leven

lighted candles

De ouders van Steefan Dekeyser (60) uit het Belgische Ieper kozen samen voor euthanasie. ”Mijn zus en ik waren erbij. We hielden met zijn vieren elkaars handen vast. Hoewel het ons pijn doet, is het toch ook heel mooi.”

Leven

Urbain Dekeyser (90), geboren op 27 oktober 1932 en Anne Marie Deryckere, geboren op 22 november 1935, zijn tegelijk uit het leven gestapt op 19 oktober.

Het gehuwde koppel liet er een einde aanmaken in woonzorgcentrum Huize Zonnelied in Ieper. Dat gebeurde in het bijzijn van hun twee kinderen.

”Papa en mama waren prachtige, levenslustige mensen die heel lang gezond zijn geweest”, zo vertelt zoon Steefan tegen Het Laatste Nieuws.

Congo

Op 31 augustus 1957 trouwde Urbain met zijn grote liefde Anne Marie. Daarna verhuisden ze naar Congo, waar Urbain al 2 jaar alleen woonde.

In 1960 keerden de twee terug naar België. Vrijwel gelijktijdig brak de Congocrisis uit. De twee besloten om niet meer terug te keren.

“Belgen die toen in Congo verbleven waren verplicht om jaarlijks voor een periode naar België te komen. Ze twijfelden nog om terug te gaan, maar kozen uiteindelijk om hier te blijven.

”Hun periode in Congo was de gelukkigste tijd van hun leven. Ze vertelden er vaak over en als de omstandigheden anders geweest waren, dan waren ze er opnieuw naartoe getrokken.”

Tenerife

De twee waren dol op reizen. Tijdens een vakantie in Tenerife vond het kantelmoment in hun levens plaatst. ”Mijn vader kwam fietsend ten val.”

”Hij verloor een deel van zijn zicht. Hij had glaucoom, een aandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Hij wist dat nog niet toen hij viel.”

”Langzaamaan werd hij blind en daar had hij het moeilijk mee. Bovendien kwam er epilepsie bij. Mijn vader verloor eigenlijk zijn levensvreugde.”

”Vijf jaar geleden vertelde hij dat het voor hem niet meer hoefde. Wij hechtten daar weinig geloof aan, tot het moment dat hij begon over euthanasie. Dat deed ons veel verdriet, maar we volgden zijn wens.”

Anne Marie

Begin dit jaar verhuisde het koppel naar rusthuis Huize Zonnelied. Anne Marie brak haar heup even daarvoor, toen ze in de supermarkt boodschappen deed.

In het rusthuis werd ze ziek. In het ziekenhuis werd de diagnose pancreaskanker. De levensverwachting was drie maanden tot een jaar.

“Er werd onmiddellijk begonnen met palliatieve ondersteuning en zowat onmiddellijk sprak mama de wens uit dezelfde dag te willen gaan als papa.”

”De dokters schrokken dat ze dat zo snel kon beslissen, maar omdat mijn vader er al langer mee bezig was, was het allemaal niet nieuw uiteraard. Ze had zich trouwens aanvankelijk verzet tegen de beslissing van haar man, maar legde zich er toch bij neer.”

Afscheid

”Hun bed stond naast elkaar… Mijn zus en ik waren erbij toen ze insliepen, we hielden met vier elkaars hand vast. Het was heel intens en er is verdriet, maar voor mijn ouders was dit de beste beslissing. Ze hebben van iedereen afscheid genomen.”

”Geen van de twee blijft daardoor alleen achter. Hoewel het ons pijn doet, is het toch ook heel mooi.”

Scroll naar boven