Universiteit onderzoekt witte verf: “Mogelijk racistisch”

Universiteit onderzoekt witte verf: "Mogelijk racistisch"

De Universiteit van Bergen in Noorwegen start een onderzoek naar witte verf en dan specifiek de invloed van de verf op witte suprematie. De onderzoekers willen erachter komen of de esthetiek van wit ervoor heeft gezorgd dat de wereld witter is. Anders dan op letterlijk vlak.

Universiteit onderzoekt witte verf: "Mogelijk racistisch"

“Hoewel Noorwegen geen conventionele koloniale macht is, onderzoekt dit project of en hoe het land een rol heeft gespeeld in het neerzetten van ‘wit’ als een superieure kleur.” Daarbij ligt de focus op de kleur wit in architectuur en kunst.

Wit in perspectief

Het NorWhite onderzoek focust zich op het pigment ’titanium wit’. De wetenschappers bestuderen de kleur in historisch perspectief, maar ook vanuit esthetisch oogpunt en met een kritische blik. Zo hopen ze te ontdekken op welke manier de kleur een sociale en culturele transformatie heeft doorgemaakt en wat daar de gevolgen voor zijn.

Daarbij kijken wetenschappers naar hoe de verf de wereld letterlijk witter heeft gemaakt, de kleur komt voor op zowel gebouwen als in verpakkingen, kleding, papier, cosmetica en tattoos. Ook willen ze weten wat de gevolgen zijn van het vele gebruik van wit in Noorwegen.

Donatie voor het onderzoek

De verf in kwestie werd in 1916 uitgevonden in Noorwegen. De TiO2 dekte beter dan alle andere witte verf en werd veel gebruikt om huizen mee te schilderen. Naast een subsidie van de overheid, wordt het onderzoek ook gesponsord door Titania AS en Kronos Titan, de twee belangrijkste fabrikanten van de verf.

Scroll naar boven