Unicef: Nederland is geen gezonde leefomgeving voor kinderen

Unicef: Nederland is geen gezonde leefomgeving voor kinderen

Volgens een vandaag verschenen rapport van Unicef is Nederland geen goed land om je kinderen in te laten opgroeien. De hulporganisatie heeft ontdekt dat kinderen in ons land grootschalig worden blootgesteld aan pesticiden. Ook geluidsoverlast van auto’s en vliegtuigen alsmede elektronisch afval wordt als niet bevorderlijk gezien.

Unicef heeft voor hun onderzoek de leefomgeving van kinderen in maar liefst 39 landen onderzocht. Er werd onder meer gekeken naar giftige lucht, pesticiden, vocht, lood en de toegang tot groen. Nederland komt niet verder dan plek 12 en dat is ‘zorgwekkend’.

Om nog even terug te komen op pesticiden, de hulpinstantie concludeert dat één op de twaalf kinderen in ons land slachtoffer is van deze hoge mate van vervuiling. Da’s niet best.

Loodgehalte schrikbarend hoog

Vastgesteld is dat meer dan 20 miljoen kinderen in de 39 onderzochte landen een hoger loodgehalte in hun bloed hebben dan de bedoeling is. “Lood is vooral voor jonge kinderen erg schadelijk. Ook ademen veel kinderen zowel binnen als buiten giftige lucht in, met een kortere levensverwachting tot gevolg”, aldus Unicef.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven