‘Uitspraken Joe Biden kunnen zorgen voor slagveld in Europa’

Joe Biden zegt dat Poetin niet aan de macht kan blijven

De Amerikaanse president Joe Biden haalde gisteren maar weer eens keihard uit naar zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Nadat hij hem eerder al een ‘oorlogsmisdadiger’ noemde, omschreef hij de Rus ditmaal als een ‘slachter’. Zorgwekkender is echter de uitspraak dat ‘Poetin niet aan de macht kan blijven’.

Het Kremlin reageerde hierop als door een wesp gestoken en het Witte Huis kwam daarop amper 20 minuten later met een nuancering kwam. Biden had het zogenaamd niet zo bedoeld.

Slagveld Europa

Volgens de Belgische politicoloog David Criekemans is de toon echter gezet. Hij stelt dat Bidens uitspraken olie op het vuur is en deze er wel eens toe zouden kunnen leiden dat Europa hier de prijs voor moet betalen. ‘’Men dreigt op die manier van Europa een slagveld te maken’’, aldus Criekemans.

‘’Want de implicaties voor Europese landen zijn gigantisch. En toch lijkt het alsof dat voor de Europese leiders niet duidelijk is. De vele sancties die zijn genomen – en samen met zo’n speech – kunnen zorgen voor heel snelle escalatie.’’

Ook Richard Haass, de president van de Councel of Foreign Relations, de belangrijkste denktank van de VS, van gereageerd op de uitspraken van Biden. Hij zegt dat dit absoluut niet verstandig is.”

Europese leiders volgen VS blind

Biden sprak in zijn speech niet alleen over Rusland. Doordat hij eveneens sprak over de democratie en autocratieën, betrok hij er, bewust of onbewust, ook China bij. ‘’Het probleem is dat Europese leiders blindelings meegaan in het verhaal van de Amerikanen.

”Biden ziet een politieke kans omdat het conflict volgens hem nog jaren zal duren. Maar zo wordt het weer een situatie waarbij Moskou en Washington hun onderlinge strijd op Europees grondgebied gaan uitvechten.’’

Macron waarschuwt Biden

De Franse president Emmanuel Macron heeft Joe Biden inmiddels gewaarschuwd voor verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne. Volgens Macron moet er gezocht worden naar een staakt-het-vuren en daarbij ”kunnen we geen escalatie in woorden en/of acties gebruiken.”

Ook andere Europese leiders nemen afstand van de uitspraken van Joe Biden. De Britse minister Nadhim Zahawi stelt dat het Russische volk zelf mag bepalen hoe en door wie ze worden geregeerd.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven