Uitnodigingen nieuwe prikronde corona onderweg: wanneer is het jouw beurt?

Onthulling: Coronavaccin leidt tot klachten bij personen met een tatoeage

Het coronavirus lijkt voor veel mensen niet meer te bestaan, maar desondanks heeft de GGD vandaag de uitnodigingen voor de volgende vaccinatieronde verstuurd. Wie krijgt er precies een uitnodiging en wat is de reden dat je jezelf überhaupt nog zou laten prikken?

Komend najaar ontvangt iedereen die 12 jaar of ouder is een uitnodiging voor een ‘herhaalprik’. De eerste uitnodigingen zijn dus al verstuurd. De mensen die een brief ontvangen kunnen vanaf maandag 19 september op afspraak een nieuwe prik halen bij de GGD.

Uitnodigingen nieuwe prikronde corona onderweg: wanneer is het jouw beurt?

Risicogroepen eerst

Volgens de informatie van het RIVM wordt zorgpersoneel dat in direct contact staat met patiënten wordt uitgenodigd door hun werkgever. Daarnaast zullen huisarten begin oktober beginnen met het versturen van uitnodigingen naar de 60-minners met een verhoogd risico op ernstige Covid-19.

Vooralsnog zal de groep tussen 12 en 59 jaar zonder medisch risico geen brief ontvangen. Iedereen die hieronder valt mag een prik halen, maar moet anders wachten tot zij aan de beurt zijn.

Waarom een prik?

De vraag is waarom je eigenlijk een nieuwe prik zou halen. Er zijn relatief weinig besmettingen, en de omikronvariant is minder gevaarlijk dan voorgaande varianten.

Ook het RIVM merkt op dat mensen geen zin meer hebben in prikken. Volgens vaccinoloog Ben van der Zeijst van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zou het goed zijn als iedereen een prik komt halen.

Maar waarom zou je een prik halen nu er relatief weinig nieuwe besmettingen zijn, en de omikronvariant ook nog eens “Met dat vaccin ben je niet alleen beschermd tegen de varianten die erin zitten, maar ook tegen andere varianten en mogelijk ook de varianten die nog moeten komen. Want zoveel verschillen ze vaak niet.”

Scroll naar boven