Deze week kopte het Het Financieele Dagblad dat statushouders massaal hun werk opzegden nadat zij een woning kregen toegewezen. Volgens de gemeente Utrecht is dit verband niet aan te tonen. Dat laat de gemeente weten aan Hart van Nederland.

Een woordvoerder van de gemeente zegt zich ”niet te herkennen” in het beeld dat is ontstaan. Het zou niet om tientallen statushouders gaan, maar om ”enkelen”.

650 statushouders krijgen woningen

Dit jaar heeft Utrecht 650 statushouders een mooie woning gegeven. Volgens de gemeente hebben slechts zes asielzoekers aangegeven te willen gaan leven van belastinggeld. ”Mogelijk zijn het er nog een paar”, aldus de gemeente die het eigenlijk niet zeker weet.

Uitgelekt: Dit bedrag krijgen statushouders per week

Gratis geld

In Nederland is het zo geregeld dat statushouders die onder de verantwoordelijkheid van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers vallen, alles gratis krijgen.

Zo worden de huur en hun zorgverzekering netjes voor hen betaald, terwijl zij geen cent hoeven te betalen voor medische zorg. Een eigen risico en eigen bijdrage wordt van de arme donders dus niet gevraagd. Dat geldt alleen voor Nederlanders. Bovenop het feit dat alles betaald wordt, hebben statushouders ook recht op een uitkering van 62 euro per week.

Wanneer een statushouder een woning krijgt, is het niet langer het COA (lees: de belastingbetaler) dat alle facturen elke maand ophoest, maar moeten ze dit zelf regelen.