Uit onderzoek blijkt dat 85% van Nederland het correcte antwoord niet weet

Het is weer tijd om je hersens te laten kraken! Of je nu even wilt ontspannen of gewoon je dagelijkse dosis mentale gymnastiek nodig hebt, raadsels zijn een fantastische manier om je brein te trainen.

Ons brein heeft net als elk ander orgaan in ons lichaam regelmatige oefening nodig. En wat is een betere manier om dat te doen dan met een hersenkrakend raadsel? Raadsels zijn de perfecte mentale uitdaging. Ze zijn kort, stimulerend en houden je scherp.

Concentreer je nu

Er zijn eindeloos veel puzzels te vinden op het internet, van eenvoudig tot complex, en de raadsel van vandaag heeft al veel hoofdbrekens veroorzaakt.

Vele mensen hebben hun hoofd gepijnigd over dit slimme vraagstuk, en vandaag is het jouw beurt om het te proberen.

Hier is jouw raadsel voor vandaag:

Een boer heeft koeien en kippen op zijn boerderij. Als je langs de velden loopt, tel je in totaal 72 koppen en 200 poten. Met deze informatie, kun je achterhalen hoeveel koeien en hoeveel kippen de boer heeft?

Neem even de tijd om hierover na te denken. Herlees de vraag indien nodig en probeer het mysterie te ontrafelen. We geven het antwoord na de afbeelding hieronder.

Het juiste antwoord

Ben je klaar voor de oplossing? Hier komt het.

Het correcte antwoord op het raadsel is: 18 koeien en 54 kippen.

Hoe komen we bij dit antwoord? Laten we het uitleggen. Kippen hebben 2 poten en koeien hebben 4 poten. Als we uitgaan van alleen kippen met 2 poten, dan zouden 72 kippen in totaal 144 poten hebben. Er zijn echter 200 poten geteld, wat betekent dat er een overschot is van 200 – 144 = 56 poten. Omdat koeien 2 extra poten hebben vergeleken met kippen, delen we het overschot door 2 om het aantal koeien te vinden: 56 / 2 = 28. Maar wacht, dat klopt niet met het aantal koppen! We moeten dus een balans vinden.

Als we voor elke koe 2 poten aftrekken van het totaal, en dus ook een kop, moeten we dit 72 – 28 = 44 keer doen om alleen kippen over te houden. Zo krijgen we 44 kippen en 28 koeien, maar dat geeft ons te veel poten.

Scroll naar boven