Tweedehands spullen verkopen? Vanaf dit bedrag kijkt de belasting mee

Tweedehands spullen verkopen? Vanaf dit bedrag kijkt de belasting mee

De gloednieuwe Europese richtlijn DAC 7 is recentelijk vaak in het nieuws. Hierdoor zijn platformen waar je tweedehands spullen kunt verkopen vanaf 2024 verplicht om de Belastingdienst mee te laten kijken naar jouw verkopen.

Belasting

Het gaat hier niet alleen over bijvoorbeeld Vinted, maar ook over verkopen via Marktplaats en Bol.com. In dit artikel lees je vanaf welk verkoopbedrag de Belastingdienst meekijkt.

De DAC 7-regel betekent dat de Belastingdienst op de hoogte wordt gesteld wanneer je meer dan 30 items of voor meer dan in totaal 2.000 euro aan spullen verkoopt.

Inzicht

De Belastingdienst noemt deze maatregele ‘nodig’ voor de autoriteiten om meer inzicht te krijgen in activiteiten welke via de digitale platformen worden uitgevoerd.

Dat betekent niet automatisch dat met DAC 7 een nieuwe belasting is ingevoerd. Het is een soort van dubbele controle, zodat zij precies weten wat jij doet.

Marktplaats

Wanneer Marktplaats ziet dat jij meer dan 30 transacties doet, of voor meer dan 2.000 euro verkoopt, zijn zij verplicht om de Belastingdienst te informeren.

Het bedrijf zal jou dan benaderen voor ‘aanvullende data’. Dan moet je dus gaan verklaren waarom je spullen hebt verkocht. Die informatie wordt doorgegeven.

Wat opvalt, is dat dit alleen geldt voor ‘nieuwe gebruikers’. Het gaat om mensen die een account hebben aangemaakt na 1 januari 2023.

Contante transacties

De Belastingdienst kan contante betalingen niet zien. Het gaat dus alleen om ‘online transacties’ die worden gerapporteerd, zo laat een woordvoerder weten.

Bol.com

Bij Bol.com zit het iets anders. Zij richten zich op klanten die over geheel 2023 meer dan 30 items hebben verkocht , of een omzet hebben behaald van meer dan 2.000 euro.

Wanneer je meerdere verkoopaccounts hebt, worden de accounts gekoppeld op basis van hetzelfde KVK- en BTW-nummer. Je hoeft dan maar een keer gegevens te verstrekken.

Maar nu komt het. Want wanneer jij ‘in aanmerking’ komt, zoekt Bol.com contact met je voor de ‘benodigde informatie’. Je krijgt in totaal drie e-mails. Wanneer je niet reageert na maximaal zestig dage, bevriest Bol.com alle uitbetalingen totdat de gegevens zijn aangevuld.

Meer betalen?

Maar moet je daadwerkelijk meer gaan betalen? Die vraag staat los van de DAC 7 maatregel. Hiervoor spelen een heleboel zaken mee.

Verkoop jij spullen bijvoorbeeld hobbymatig, of met regelmaat. Wanneer je incidenteel spullen verkoopt, hoeft je geen extra btw of inkomstenbelasting te betalen.

Maar verkoop je dus op grote schaal kleren als ondernemer en kun je winst maken? Tsja, dan ben je behoorlijk de pineut. In ieder geval heeft de staat weer een manier gevonden om burgers goed in de gaten te houden.

Scroll naar boven