Tweede Kamer zoekt officieel conflict met Vladimir Poetin

Tweede Kamer zoekt conflict met Vladimir Poetin

De Tweede Kamer wil dat de Russische president Vladimir Poetin opgepakt en samen met zijn leger vervolgd wordt. Dit eisen meerdere Kamerleden in reactie op de misdaden die Russische soldaten in Boetsja, een voorstad van Kiev hebben gepleegd.

Premier Mark Rutte geeft aan “niet te zullen rusten voordat de daders van oorlogsmisdaden verantwoordelijk zijn gehouden”. Zijn VVD-kompanen omschrijven het vermoorden van onschuldige burgers als “beestachtig en barbaars”.

Tijd voor arrestatiebevel

D66 omschrijft Poetin als een “oorlogsmisdadiger”. De partij wil dat er zo snel mogelijk een wereldwijd arrestatiebevel wordt uitgevaardigd”.

Ook Lilianne Ploumen van de PvdA noemt de Russische president een oorlogsmisdadiger. Volgens haar kunnen de acties van Rusland “niet ongestraft blijven.”

Opzettelijke massaslachting’

De Oekraïense regering heeft melding gemaakt van door Russische troepen gepleegde oorlogsmisdaden in Boetsja, een voorstad van Kiev, en spreekt van een ’opzettelijke massaslachting’. Volgens buitenlandminister Dmitro Koeleba willen de Russen zoveel mogelijk Oekraïners uit de weg ruimen. Koeleba eist ’nieuwe verwoestende G7-sancies.

De burgemeester van Boetsja heeft bekendgemaakt dat er tot dusver 280 lijken van onschuldige burgers zijn aangetroffen in de stad. Rusland heeft nog geen reactie gegeven.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven