Tweede Kamer doodsbang voor ‘babyboom’

Tweede Kamer doodsbang voor 'babyboom'

Kinderen, we zijn er gek op. Leden van de Tweede Kamer wat minder want wie voor 1 januari 2025 een kind krijgt, kan profiteren van 30.000 euro belastingvoordeel.

Sommige Kamerleden noemen het dreigende voordeel ”een lelijk gevolg” van beleid. Het blijft echter een feit: wie vóór 1 januari 2025 voor het eerst ouder wordt, krijgt – uitgesmeerd over twaalf jaar – zo’n 30.000 euro belastingvoordeel. De ouders van een kind dat 24 uur later geboren wordt, hebben nergens recht op.

Tweede Kamer doodsbang voor 'babyboom'

Hoe zit dat precies?

Het voordeel is een gevolg van de afschaffing van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Dat is nu nog een belastingvoordeel die het voor ouders financieel aantrekkelijk moet maken om te blijven werken. Maar omdat het kabinet de kinderopvang bijna gratis maakt wordt dat doel ook bereikt en is de IACK overbodig, is de gedachte.

Echter is de overgang heel abrupt: in de nacht van 31 december 2024 en 1 januari 2025 verdwijnt de regeling voor nieuwe gevallen. Ofwel: de ouders van een baby die geboren wordt op 31 december 2024 profiteren nog twaalf jaar, wie een dag later een eerste kind krijgt helemaal niet.

Tweede Kamer bezorgd

Tweede Kamerleden zijn erg bezorgd over de mogelijkheid dat toekomstige ouders nu snel baby’s gaan maken. ”Laat daar nou geen misverstand over bestaan. Dat is wat er gebeurt met fiscale prikkels. Dat is toch vragen om problemen?” Ook de PvdA is verbaasd. Henk Nijboer is verbaasd. ”Dit geeft enorme verschillen tussen ouders. Dit slaat inhoudelijk gezien helemaal nergens op.”

Maar toch gaat er (voorlopig) niets veranderen.

Scroll naar boven