Twee landen in Europa beginnen met preventief inenten tegen apenpokken

Twee landen in Europa beginnen met preventief inenten tegen apenpokken

Het apenpokkenvirus rukt steeds verder op in Europa en daarom beginnen Spanje en Duitsland met het preventief inenten tegen het virus. 

In Spanje is er een vaccin beschikbaar voor nauwe contacten van mensen die het virus onder de leden hebben. Ook voor zogeten risicogroepen ligt een prikje klaar. De Zuid-Europeanen kampen momenteel met een tekort aan vaccins, daarom ontvangen alleen bovenstaande groepen een inenting.

Duitsland

Ook in Duitsland is er vooralsnog alleen een prik beschikbaar voor risicogroepen. Het gaat om mensen die ‘meer kans dan gemiddeld’ lopen om besmet te raken.

Specifiek heeft dat betrekking op mensen die werkzaam zijn in laboratoria en volwassen mannen die wisselende contacten hebben met andere mannen.

Die laatste groep krijgt het ‘dringende’ advies een inenting te gaan halen, omdat alle gevallen van het apenpokkenvirus in Duitsland zijn vastgesteld onder homoseksuele mannen. Dat geldt overigens ook bij ons Nederland, waar inmiddels zestig gevallen zijn ontdekt.

Inenting

Volgens de Duitse gezondheidsdienst is het vaccin beperkt beschikbaar, omdat mensen niet meer standaard gevaccineerd worden tegen pokken. Een volledige vaccinatie komt een bestaat uit twee rondes, net zoals met corona. Tussen de twee prikmomenten zit 28 dagen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven