Turkije roept Nederland op het matje om verscheuren koran

Turkije roept Nederland op het matje om verscheuren koran

Turkije eist verantwoording van Nederland inzake het verscheuren van een koran door Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Vorige week besloot Wagensveld het voor moslims heilige boek te verscheuren. Hij deed dat voor de Turkse ambassade in Den Haag.

Verontrustend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara heeft een diplomaat van de Nederlandse ambassase gevraag zich bij hen te melden.

De diplomaat is te verstaan gegeven dat Turkije heel erg ‘verontrust’ is door de aanhoudende schendingen van de koran en deze ‘krachtig veroordeelt’.

Ook in Denemarken werd het boek recent aan flarden gescheurd. Daardoor moet ook een Deense diplomaat komen om aan te horen wat Turkije daar van vindt.

Turkije heeft al vaker zijn afkeer uitgesproken tegen openbare schendingen van de koran in westerse landen. Vorige maand waren de Turken ook al in rep en roer, toen in Zweden een koranverbranding plaatsvond. Zweden wil graag bij de NAVO en heeft daarvoor toestemming nodig van Erdogan.

Vaker boos op Nederland

In 2017 was Erdogan ook al boos op Nederland. Toen noemde hij ons land, waar veel van zijn onderdanen wonen nog een ‘fascistisch en nazistisch‘ land.

De Turkse president wilde toen ook vluchten uit Nederland weren, maar zover is het nooit gekomen. Aanleiding voor dit stukje machtsvertoon was het verbod van de komst van Cavusoglu. Die wilde hier zieltjes komen winnen van Turken die hier wonen, maar hun hart elders hebben liggen.

Nederland verbood dat destijds en daar was Erdogan niet blij mee. Op televisie ging hij helemaal los. Opmerkelijk is dat daar nooit excuses voor is aangeboden.

Tegendemonstranten

Op de actie van Pegida-voorman Edwin Wagensveld waren vrijdag ook tegendemonstranten afgekomen. Die riepen onder meer ‘schaam je’ en er is met stenen gegooid. Wagensveld zei op zijn beurt richting de Turkse ambassade ‘jullie horen hier niet thuis’.

Pakistan ook boos

Naast Turkije is ook Pakistan erg boos over de boekverbranding. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de daad erg kwetsend voor alle moslims in de wereld.

Pakistan wil dat Nederland ‘islamofobe’ daden voortaan gaat verbieden. De Pakistanen wijzen naar internationale wetten, die uitwijzen dat dergelijke daden niet mogen.

Volgens Pakistan valt het beschadigen van een koran niet onder de vrijheid van meningsuiting. Niet dat ze in Pakistan erg goed weten wat vrijheid uberhaupt betekent, maar dat is weer een ander onderwerp.

Scroll naar boven