Trudy (69) wordt zonder pardon op straat gezet: ”Ik heb maar een klein AOW’tje”

Trudy herkent zich niet in het beeld dat de wethouder schetst. “Ik heb nog nooit last gehad van de jongens die hier verblijven. Ze gaan vroeg naar bed en staan ’s morgens weer vroeg op om te gaan werken. Wanneer ik mijn vuilniszak wegbreng, pakken ze hem vaak van mij over. Natuurlijk is wel eens wat, maar echt niet vaker dan in een andere woonwijk.” De wethouder geeft de bewoners weinig hoop. “We zijn al jaren bezig om de situatie te beëindigen. Je kunt de situatie van illegaal gebruik niet op het bordje van de overheid leggen." Op 26 oktober vergadert de gemeenteraad over het plan van de bewoners.

De 69-jarige Trudy Bons uit Hoeven ziet het niet meer zitten. De bijna zeventiger wordt uit huis gezet en is ten einde raad. ”Ik heb een klein AOW’tje en kan geen kant op.”

Vakantiewoning

Trudy besloot tien jaar geleden een vakantiewoning te kopen op vakantiepark Panjevaart. Sinds 2017, toen haar man wegviel, woont ze er.

Dat deed ze uit noodzaak. ”Anders zou ik in de financiële problemen komen.” Trudy is niet de enige die er woont, er zijn nog meer bewoners.

Het grootste deel van de huisjes is verhuurd aan de ongeveer 800 arbeidsmigranten. Die zouden er tijdelijk moeten zijn en dus niet vast.

Gemeente grijpt in

De gemeente is nu klaar met de vaste bewoners. Het is jarenlang gedoogd, maar nu is er iemand bij de gemeente die besloten heeft het ’toerisme en recreatie’ te herstellen.

”De bewoners hebben altijd geweten dat ze hier niet legaal mogen verblijven”, zo meent Thomas Melisse. En dus heeft hij de broek aangetrokken.

ERUIT!

Trudy heeft nu gehoord dat ze op moet zouten. Trudy is stomverbaasd. ”Ik wist dat we werden gedoogd, maar ik heb nooit iets gehoord van de gemeente.”

”Als ik niet snel wegga, krijg ik een boete van 1.000 euro. Bij de derde vordering is dan 3.000 euro. Hoe moet ik dat betalen? Ik slaap niet meer door de wethouder.”

Trudy en de andere vaste bewoners hebben een plan ingediend om van het park een ‘knarrenhof’ maken. Jongere bewoners moeten dan de ouderen ondersteunen en andersom.”

PvdA-GroenLinks-raadslid Claudia van Domburgh spreekt van een woningtekort. ”Waarom zou je mensen op straat zetten?”

Wethouder weigert

Maar Thomas Melisse weigert. Hij ziet niks in het plan en wil dat iedereen weggaat. ”Hier gaan als overheid dus echt niet aan meewerken.”

Ook geen migranten

Ook arbeidsmigranten moeten dus weg. ”Zoveel mensen in een klein gebiedje doet iets met het veiligheidsgevoel van burgers. We willen de overlast beperken door migranten te verspreiden.”

Trudy heeft geen flauw idee waar de wethouder het over heeft. ”Ik heb nog nooit last gehad van jongens die hier verblijven.”

”Ze gaan vroeg naar bed en gaan ’s morgens aan het werk. Wanneer ik een vuilniszak wil weggooien, pakken ze hem ook vaak over van mij.”

De wethouder wil van geen wijken weten. ”We willen hier al jarenlang vanaf. Je kunt de situatie van niet legaal gebruik niet bij de overheid leggen.”

En dus staat Trudy binnenkort op straat. Op 69-jarige leeftijd en zonder geld voor een betaalbare woning, die er ook niet zijn.

Scroll naar boven