Trucjes in supermarkten: zelfde prijs voor verpakkingen met minder inhoud

Sneaky trucjes in supermarkten

Nu de prijzen van grondstoffen wereldwijd omhoog schieten, ontkomen ook supermarkten niet aan het doorvoeren van prijsstijgingen. In de praktijk blijken fabrikanten en supermarkten echter een andere weg te zijn ingeslagen: verpakkingen bevatten minder inhoud, maar jij betaalt nog steeds dezelfde prijs. Een behoorlijk sneaky truc.

Met een mooi woord noemen we dit krimpinflatie.

Laurens Sloot, hoogleraar ondernemerschap in de detailhandel aan de Rijksuniversiteit Groningen, snapt heel goed dat fabrikanten rommelen met de inhoud. ”Supermarkten willen prijzen liever niet verhogen, maar een fabrikant wil wel de prijzen kunnen doorberekenen.”

Sloot denkt dat de hogere grondstofprijzen en tekorten door de oorlog in Oekraïne, fabrikanten geen andere optie geven. ”Er zijn wel opties, zoals besparen op de verpakking, maar als dat ook niet meer gaat, dan gaat de inhoud van het product omlaag. Kortom: linksom of rechtsom, een fabrikant wil gecompenseerd worden voor gestegen prijzen.”

Veel klanten hebben niks door

De meeste mensen hebben deze ‘verborgen oplichterij’ niet eens door. Stel dat jij in de supermarkt wastabletten koopt en er zitten er in plaats van 30, maar 28 in? Je wordt dus verschrikkelijk bij de neus genomen. Er staat namelijk ook nergens een sticker, waar bijvoorbeeld op staat: er zit 10 procent minder in de verpakking. Maar als een verpakking meer inhoud bevat, staat het levensgroot op de doos.

Volgens Sloot, die zich voor kan stellen dat ”mensen zich getild” voelen, is de situatie eigenlijk lood om oud ijzer: ofwel de prijzen worden verhoogd, ofwel en zit minder inhoud in een verpakking.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven