Tragisch nieuws: Lolita, de ‘eenzaamste orka ter wereld’ is overleden

Lolita, ook bekend als Tokitae in Amerika, is helaas na meer dan 50 jaar in gevangenschap te hebben doorgebracht heengegaan. Het plotselinge incident van de orka vond plaats vlak voordat ze gepland stond om weer in het wild te worden vrijgelaten.

Het zeedier, liefkozend aangeduid als Toki, verbleef sinds 1970 in gevangenschap in het Miami Seaquarium. Haar aangrijpende verhaal leverde haar de titel ‘eenzaamste orka ter wereld’ op.

Onrustig

In de dagen voordat ze heenging, op vrijdag 18 augustus, vertoonde Lolita naar verluidt verontrustende tekenen van ongemak. Een verklaring van het medische team van het Miami Seaquarium en Friends of Toki onthulde dat haar ongemak direct en intensief werd aangepakt. Ondanks hun beste inspanningen bezweek ze aan haar aandoening, waarvan ze denken dat het met haar nieren te maken had.

Verklaring

De verklaring herdacht Lolita’s invloed, die ze met name had op de mensen om haar heen die haar beschouwde als een deel van hun familie.

Die gaat als volgt:

“Toki was een inspiratie voor iedereen die het geluk had om haar verhaal te horen en vooral voor de Lummi-natie die haar als familie beschouwde. Degenen onder ons die de eer en het voorrecht hadden om tijd met haar door te brengen, zullen voor altijd haar prachtige geest herinneren.”

Geboren in 1966

Lolita, een Orka die uit het zuiden kwam was de enigste orka die gevangen was genomen in de wateren van de Verenigde Staten en in gevangenschap bleef tot haar recente overlijden. Geboren rond 1966, werd ze gevangen genomen in Penn Cove in de wateren van de Pacific Northwest op 8 augustus 1970.

Dit aangrijpende evenement roept opnieuw vragen op over de ethiek van het houden van intelligente en sociale zeedieren in gevangenschap en benadrukt de complexiteit van onze relatie met de wezens van de diepte.

Scroll naar boven