Tot wanneer mag je iemand een gelukkig nieuwjaar wensen?

Selective Focus Photography of Several People Cheering Wine Glasses

Het is een van de meest gezochte vragen op Google: wat wanneer mag je iemand een gelukkig nieuwjaar wensen? Vanzelfsprekend mag je dat natuurlijk doen zo lang als je wil, al bestaat er een ongeschreven regel voor.

Zijn er regels?

‘Gelukkig nieuwjaar’, ‘de beste wensen’ of ‘happy new year!’: de komende dagen zul je het nog veel horen om je geen of je wenst het anderen natuurlijk toe.

Vermoedelijk heb je de jaarwisseling niet gevierd met iedereen die je kent, dus je hebt waarschijnlijk nog een hele hoop mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen. In de eerste week van januari is dat bijna zelfsprekend. Maar wanneer is het daarvoor ’te laat’?

person holding fire cracker shallow focus photography

Driekoningen

Zoals in de inleiding al gezegd: er is geen bepaalde datum waarop je anderen geen gelukkig nieuwjaar meer kunt wensen. Toch bestaan er twee momenten die worden aangehouden als richtlijn.

Het eerste moment is 6 januari, wanneer het Driekoningen is. Dat is een Christelijke feestdag waarop de heilige koningen Jezus bezochten. Aansluitend is dat de datum waarmee de kerstperiode ten einde komt en waarbij nieuwjaarswensen niet langer gebruikelijk zijn.

15 januari

Er zijn ook mensen die 15 januari als datum aanhouden. Dat heeft alles te maken met de periode na oud en nieuw. Mensen zijn dan vaak nog een aantal dagen vrij van hun werk, waardoor je wat extra tijd hebt voor je nieuwjaarswensen.

Door halverwege januari aan te houden, is er net wat extra tijd om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Zoals je ziet is het allemaal best wel flexibel, al is te lang uitstellen ook weer not done. Wanneer je begin februari iemand nog een happy new year wenst, krijg je waarschijnlijk een vreemde blik.

Scroll naar boven