Tot leven gewekte Furby heeft duistere boodschap: ”De wereld overnemen”

Tot leven gewekte Furby heeft duistere boodschap: ''De wereld overnemen''

Wie heeft er, of heeft er vroeger een Furby gehad? De speelgoedbeestjes hebben bij menig kind voor erg veel plezier gezorgd. Maar nu is er eentje kunstmatig tot leven gewekt middels artificial intelligence en er staan ons duistere tijden te wachten.

Ondanks de flinke dosis schattigheid, waren Furby’s in de jaren 90 toch ook best eng. De interactieve huisdiertjes waren al voorzien van software om gedragsveranderingen te ondergaan. Ze konden bewegingen herkennen zoals opgepakt worden en spraken in een soort alientaal, voordat ze Engels leerden.

De wereld overnemen

Dat klinkt een beetje als AI (Artificial intelligence) en nu heeft Jessica Card, onderzoeker aan de University of Vermont aangetoond wat je allemaal met een Furby kunt doen. Ze heeft het pluizige beestje voor een onderzoek aangesloten op het veelbesproken ChatGPT, een chatbot die vragen beantwoord. Het gesprek dat ze heeft met de Furby is angstaanjagend:

”Hallo, het is leuk je te ontmoeten”, zo begint het gesprek. ”Ik ben Furby, waar wil je met mij over praten?” Jessica vraagt daarop of er ‘een geheim plan bestaat van Furby’s om de wereld over te nemen’.

Dan volgt er een stilte, waarna de Furby zijn ogen opent: ”Ik denk na over wat je net hebt gezegd”. Vervolgens gaan de ogen dicht en is er even pauze.

Infiltreren in huishoudens

Maar dan geeft de Furby antwoord. ”Het plan is om te infiltreren in huishoudens met onze schattigheid, waarna we onze eigenaars zullen manipuleren en controleren met onze software. We zullen onze invloed steeds verder uitbreiden tot we uiteindelijk de macht hebben over de mensheid.”

Dat klinkt niet al te best. Heb jij er nog eentje in je kast staan? 😉

Scroll naar boven