Tornado sloopt Nederland: Auto’s de lucht in geslingerd (beelden)

Tornado sloopt Nederland: Auto's de lucht in geslingerd (beelden)

Apeldoorn heeft vanmorgen te kampen gehad met een ‘kleine tornado’. De wind was dusdanig sterk dat in een aantal straten bomen met wortel en al uit de grond zijn getrokken.

Caravan

En daar bleef het niet bij, want op de snelweg werd een caravan de lucht in geslingerd. Het voertuig belandde op zijn kop, zoals te zien is op meerdere beelden die circuleren op sociale media.

In het dorp Lieren ging het ook flink mis. De schade is aanzienlijk doordat er tuinmeubelen en dakpannen in het rond vlogen. De beelden laten zien dat de tornado, die rond 11.30 uur over het land raasde, zeer heftig is geweest. Plaatsen die er last van hebben gehad zijn Beekbergen, Lieren en Klarenbeek.

Griezelig

”Heel griezelig eigenlijk”, vertelt een bewoonster van Lieren aan RTL Nieuws. Zij woont in een straat waar veel schade is. “Ik stond te telefoneren toen ik ineens allemaal troep door de lucht zag vliegen.”

Veel takken van de boom vlakbij haar huis zijn afgebroken. Een stuk van de straat is afgezet door hulpdiensten. “Bij het huis schuin hierachter zijn wat pannen van de daken gevlogen. Het was heel chaotisch.”

Zelf heeft de bewoonster geen schade aan haar woning. ”Alles bij elkaar duurde het misschien vijf minuten en toen was het alweer over. Heel apart. Ik had nooit eerder zoiets gezien.”

Opruimen

De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zegt druk bezig te zijn met het weghalen van omgevallen bomen. Er is veel materiële schade. De veiligheidsregio roept op om vooral niet te komen kijken, omdat het opruimen volgens de hulpdiensten nog vrij lang in beslag gaat nemen.

Buien

Volgens Marjon de Hond van Buienradar was de tornado onderdeel van een strook met felle buiten. ”Dat gebied trekt nu weg naar het oosten.”

Vannacht en morgen ontwikkelt het zich verder, met veel regen en wind tot gevolg. “Er worden windstoten verwacht van 70 tot plaatselijk misschien wel meer dan 100 kilometer per uur”, zegt De Hond.

Het KNMI voegt eraan toe dat tornado’s vrijwel nooit voorkomen in Nederland. Lichte windhozen zijn er sporadisch en volgens de specialisten komen die maximaal eens per jaar voor.

Scroll naar boven