Tonnie (94) is alles kwijt na smerige truc: ”Ik huil de hele dag”

Tonnie (94) is alles kwijt na smerige truc: ''Ik huil de hele dag''

Tonnie Hendriks uit Goirle is ten einde raad. Vol vertrouwen heeft ze dinsdag al haar kostbare bezittingen overhandigd aan een persoon die beweerde van de politie te zijn. Inmiddels is duidelijk dat ze te grazen is genomen door een oplichter.

Haar dochter Els Verhoeven installeerde vorig jaar een deurbel met camera voor haar moeder. Dit naar aanleiding van een bezoek van een nepmedewerkerster van de thuiszorg.

”Toen mijn moeder niet deed wat die vrouw vroeg, was ze heel snel weg. Ik heb toen gezegd dat ze niet meer open moest doen, omdat ze haar spullen proberen af te pakken. Een paar dagen later hadden ze iemand anders te pakken in hetzelfde appartmenentencomplex.”

Politieman

Maar toen Tonnie gebeld werd door ‘iemand van de politie’, trapte ze er toch in. “Die vertelde haar dat de mensen die vorig jaar bij haar waren geweest waren opgepakt. Maar één iemand was nog voortvluchtig. Hij zou weleens terug kunnen komen”, vertelt Els. De man aan de telefoon adviseerde Tonnie om haar spullen in een kluis te laten leggen, zodat ze veilig waren. Iemand van de bank zou later die dag langskomen om de spullen op te halen.

Slinks als de oplichters waren, zeiden ze dat haar dochter Els op dat moment op het politiebureau zat voor wat meer informatie. “Dus ze had niet het besef dat ze mij eerst moest bellen”, zegt Els. Even later belde er een man aan.

Trouwing

Tonnie gaf alles van waarde in haar huis aan hem mee. Contant geld, zo’n 10.000 euro aan sieraden, haar trouwring en die van haar overleden man. “Ze zeiden dat ze alles goed zouden opbergen en aan het eind van de week zouden komen terugbrengen. Ze mocht 50 euro houden zodat ze nog boodschappen kon doen.”

Toen Tonnie het even later aan de thuiszorg vertelde, werd Els gealarmeerd. Zij belde meteen de politie. “Alles is weg wat voor ons emotionele waarde heeft. Ze had dingen aan haar kleinkinderen beloofd, dat kan ze allemaal niet meer geven”, zegt Els. “Een paar maanden geleden zei ze nog: ‘Neem ons pap z’n trouwring maar mee’. Dat vond ik toen niet nodig. Nu denk ik, had ik het maar meegenomen”, snikt ze.

Feest

Tonnie was ook aan het sparen voor een groot feest dat ze wilde geven als ze 95 wordt. 850 euro had ze apart gelegd. Ook dat geld is weg. “Mijn moeder is helemaal van streek. Ze zei: ‘Zeg het maar af. Want ik ben alles kwijt’. Ze is de hele dag aan het huilen.”

De politie is woensdagmorgen langs geweest om onderzoek te doen. Volgens Els hebben agenten een voetafdruk gevonden en de camerabeelden meegenomen. Ze hebben ook brieven in de flat opgehangen om andere bewoners te waarschuwen. Els gaat donderdag in gesprek met de beheerder van het complex. “Het zou goed zijn als iedereen hier een camera bij de voordeur krijgt. Ouderen moeten veel beter beschermd worden”, zegt Els.

Scroll naar boven