Tom vliegt al 33 jaar lang 3.000 kilometer per dag

Tom vliegt al 33 jaar lang 3.000 kilometer per dag

Tom Stuker uit de Verenigde Staten is degene die meer gevlogen heeft dan wie dan ook. In meer dan 30 jaar heeft hij zo’n 37 miljoen kilometer afgelegd. Hoe dat kan? Tom heeft een ‘levenslang ticket’ gekocht in 1990 en kan dus doen wat hij wil.

Levenslang

In 1990 lanceerde vliegmaatschappij United Airlines een uniek aanbod. Voor 290.000 dollar (264.000 euro) konden Amerikanen een levenslang ticket kopen.

Stuker kocht deze en besloot er elke dag gebruik van te maken. In 2020 kreeg hij daar voor het eerst kritiek op omdat experts van mening zijn dat hij het klimaat kapotmaakt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Stuker (@ua1flyer)


Daar moet Tom ontzettend om lachen: ”Het wordt door mij niet groter. Het vliegtuig vliegt toch wel. Of ik er nou in zit, of niet.” En zo is het natuurlijk ook.

Bart Verheggen is klimaatspecialist. Hij vindt het gedrag van Tom niet kunnen: ”Als er niemand meer vliegt, kunnen vliegtuigen er dus mee stoppen. Passagiers hebben wel degelijk impact.”

373 vluchten in 365 dagen

De afstand die Tom heeft afgelegd, staat gelijk aan ongeveer vijftig keer naar de man en terug. In 2019 vloog hij evenveel kilometers als zes retourtjes naar de maan.

Toen deed hij 373 vluchten in 365 dagen. Als hij hier los voor had moeten betalen, had hem dat zo’n 2,2 miljoen euro gekost. Dat is dus meer dan 8 keer de prijs van zijn levenslange ticket.

CO2

Het vlieggedrag van Stuker irriteert Verheggen echt enorm. Hij heeft zelfs uitgerekend dat de gevlogen 2,3 miljoen kilometer in het jaar 2019, goed was voor 700 ton CO2-uitstoot.

Niet dat dat verder iemand boeit en Stuker al helemaal niet. Maar volgens Verheggen is het een kwalijke zaak. ”Hij stoot meer dan 80 keer zoveel uit als de gemiddelde Nederlander.

Landen

In de 33 jaar dat hij vliegt, heeft Stuker meer dan 100 landen bezocht. Ook ging hij met zijn vrouw 120 keer op huwelijksreis. Dat is toch wel nice.

Airmiles sparen

Tom heeft nog een doel met al zijn vluchten. Hij zit graag op stoel 1B, maar spaart ook airmiles. Die bieden hem grote voordelen, zo zegt hij.

”Ik kan ermee slapen in dure hotelsuites, eten in sterrenrestaurants en tickets kopen voor cruiseschepen. Alles kan ik betalen met airmiles.”

Tom is duidelijk: ”Dit was de beste investering in mijn leven!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Stuker (@ua1flyer)

Scroll naar boven