Toezichthouder alarmeert: pas op voor deze drie energieleveranciers

white and gray thermostat at 19 5

Volgens recente gegevens van de Monitor Consumentenmarkt Energie zijn er nog steeds drie energieleveranciers die nieuwe vaste contracten aanbieden met tarieven die boven het wettelijke prijsplafond liggen. Deze aanbieders zijn HEM, OM|nieuwe energie en PrikEnergie.

Prijsplafond weg op 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 zal het prijsplafond niet langer van kracht zijn. Dit betekent dat consumenten vanaf dat moment de prijzen in hun energiecontracten moeten betalen, zonder wettelijke beperkingen. Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, benadrukt dat dit vooral in de wintermaanden aanzienlijke extra kosten kan opleveren, omdat huishoudens dan meer gas en elektriciteit gebruiken.

Opzegvergoeding bij eerdere beëindiging

Consumenten die hun vaste energiecontract voortijdig beëindigen, worden vaak geconfronteerd met opzegvergoedingen. Dit kan de overstap naar een voordeliger contract moeilijker maken.

Waarom het prijsplafond?

Deze regeling werd oorspronkelijk ingevoerd om consumenten te beschermen tegen de impact van sterk stijgende energieprijzen. Het prijsplafond zorgt ervoor dat consumenten niet meer betalen dan €1,45 per m³ gas en €0,40 per kWh stroom. Eventuele verschillen tussen deze limieten en de werkelijke energieprijzen worden door de overheid gecompenseerd.

Controleer of je Energiecontract Klaar is voor de Winter

Van Houten adviseert consumenten om nu te controleren of hun energiecontract geschikt is voor de winter, aangezien het stookseizoen nadert. Dit kan helpen om onverwachte kosten te voorkomen.

Vergelijk aanbiedingen van verschillende leveranciers

De ACM moedigt consumenten aan om verschillende aanbiedingen van energieleveranciers te vergelijken voordat ze een nieuw energiecontract afsluiten. Ongevraagde aanbiedingen, zoals telefonische verkoop of deur-tot-deur verkoop, zijn vaak niet de meest voordelige opties.

Stijgende populariteit van dynamische energiecontracten

Eerder op de dag werd gemeld dat dynamische energiecontracten steeds populairder worden. Deze contracten bieden geen vaste tarieven, maar stellen energieprijzen op dagelijkse of zelfs uurlijkse basis vast.

Scroll naar boven