Toch weer meer oversterfte in Nederland: dit is vermoedelijk de oorzaak

De afgelopen drie maanden is er een zorgwekkende stijging van oversterfte opgetreden, waarbij 5 procent meer mensen zijn overleden dan het gemiddelde. Dit komt neer op 1800 extra sterfgevallen, waarvan 1500 mensen in zorginstellingen verbleven. De vraag rijst of COVID-19 opnieuw de boosdoener is.

Kwetsbare personen in verpleeghuizen

Ruben van Gaalen van het CBS merkt op dat de oversterfte vooral opvalt in verpleeghuizen, wat erop zou kunnen duiden dat het voornamelijk zeer kwetsbare mensen betreft die door de recente gebeurtenissen zijn getroffen. Deze toename in sterfgevallen roept vragen op over de factoren die hieraan bijdragen.

Coronadeeltjes in het riool en luchtweginfecties

Gelijktijdig met de stijgende oversterfte zijn er meer coronadeeltjes in het riool aangetroffen en zijn er meldingen van luchtweginfecties toegenomen. Hoewel dit deels te wijten kan zijn aan het seizoen, wordt er toch gezocht naar verklaringen. De aanwijzingen suggereren echter dat ademhalingsziekten een belangrijke rol spelen.

Het is mogelijk dat naast COVID-19, andere seizoensgebonden ziektes, die door de coronapandemie uit balans zijn gebracht, bijdragen aan de oversterfte. Denk hierbij aan griep of verkoudheidsvirussen die plotseling ernstiger optreden.

Sinds het begin van de coronacrisis is er sprake van oversterfte. In 2021 overleden er 3400 mensen meer dan verwacht vanwege COVID-19, en het afgelopen jaar stierven nog eens zo’n 10.000 mensen meer dan de verwachting was. Onderzoek is nodig om de exacte oorzaken van deze oversterfte vast te stellen.

Scroll naar boven