Timmermans ruikt kansen en sluit premierschap niet uit

Frans Timmermans

De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen hebben perfect duidelijk gemaakt dat niemand zit te wachten op Frans Timmermans als leider van dit land.

Timmermans

Zijn partij PvdA/GL, een soort wanhoopscombinatie in een poging om de grootste te worden, haalde weliswaar 24 zetels binnen, maar werd niet de grootste.

Wie wel de grootste werd, is Geert Wilders. Die wil met VVD, NSC en BBB om de tafel om te praten over een kabinet. En Frans Timmermans? Na de slechtste speech in de geschiedenis van de vaderlandse politiek, verwacht hij terecht te komen in de oppositiebankjes.

Timmermans ruikt kansen en sluit premierschap niet uit

Wie denkt dat hij daar genoegen mee neemt, heeft het mis. Na een gesprek met verkenner Ronald Plasterk houdt Frans de deur open voor mogelijk premierschap.

Wanneer PVV, VVD, NSC en BBB er niet uitkomen met elkaar, ontstaat er een ‘nieuwe situatie’. De klimaatpaus ziet daar kansen in.

Minderheidskabinet

In plaats van problemen oplossen in dit land, gaat men nu uitgebreid de tijd nemen voor spelletjes wie nu precies met wie wil gaan regeren.

Dit kan weken zoniet maanden in beslag gaan nemen. Timmermans heeft vandaag aangegeven dat hij absoluut niet om de tafel wil met de PVV en Forum voor Democratie.

Wilders hoopt op een meerderheidskabinet. Hij hekelt het gegeven dat partijen al ‘meteen zeggen wat het moet worden’. Geert wil juist met elkaar in gesprek, om te kijken of er ‘programmatisch overeenstemming’ kan worden bereikt. Hij wil ‘ballast’ van tafel hebben.

Premier Frans

Timmermans is gevraagd of hij zichzelf kansrijk acht om alsnog premier te worden als de PVV, VVD, NSC en BBB er niet uitkomen met elkaar.

”Het lijkt me buitengewoon onwaarschijnlijk dat we in dat scenario terechtkomen.” Timmermans vindt ook dat de kiezers er recht op hebben dat er een poging wordt ondernomen -door alle partijen- dat er recht gedaan wordt aan de uitslag van de verkiezingen.

Maar, wanneer dat niet lukt ontstaat er dus een nieuwe situatie. Timmermans wil daar nu niet op vooruitlopen, maar ziet dus wel kansen.

”Je kunt niet uitsluiten dat ze er niet uitkomen. Dan ontstaat er een nieuwe situatie.” Enfin, heb jij nou een woensdag die echt ruk is. Kijk dan onderstaand de speech van TimmerFrans nog eens heerlijk terug. En houd je collega even vast ofzo:

 

Scroll naar boven