Tilburgse moeder van drie kinderen heeft geen geld voor verwarming

Tilburgse moeder van drie kinderen heeft geen geld voor verwarming

In deze barre tijden kunnen steeds minder mensen hun energierekening ophoesten. Hanny Heuvelink (57) uit Tilburg leeft echter al jaren in energiearmoede. Tegen Hart van Nederland vertelt ze hoe het is om dubbeltjes te moeten omdraaien.

Hanny heeft drie kinderen die alledrie speciale medische zorg nodig hadden. Sinds dat moment moet Hanny letten op de kleintjes. Nu haar kroost de deur uit is, moet Hanny zich alleen zien te redden. De winters zijn koud in huize Heuvelink. “De kachel staat hier net hoog genoeg om te zorgen dat de leidingen niet bevriezen.” Een dekentje moet haar dan warm houden. Mocht dat niet genoeg zijn, maakt ze gebruik van warmtepleisters.

Politiek

Hanny leeft al sinds de jaren ’90 in energiearmoede, maar heeft geen medelijden met zichzelf. Ze probeert anderen van dienst te zijn die in een vergelijkbare situatie zitten. Dat doet ze door actief te zijn in de lokale politiek. De lijsttrekker van de politieke partij Voor Tilburg is heel blij met Hanny.

Tilburgse moeder van drie kinderen heeft geen geld voor verwarming

“Zij geeft armoede een stem”, vindt Ivan Otten. Hanny zit midden in die wereld en kan aan die mensen ook heel duidelijk maken dat ze op tijd aan de bel moeten trekken.”

3 euro

Hanny zat jarenlang in de schulden, maar moet inmiddels nog steeds rekening houden met haar aankopen. ”Elke week zet ik 3 euro opzij voor noodzakelijke kosten. Ik heb er eigenlijk geen geld voor maar je moet toch iets achter de hand houden.”

Mensen thuis uitnodigen doet de Tilburgse liever niet. “Ik ga liever weg, dan dat ik mensen op de koffie vraag om bij mij te blauwbekken. Gelukkig heb ik heel veel vrijwilligerswerk waar ik mij mag en kan opwarmen.”

Scroll naar boven