Thierry Baudet bedreigt Jesse Klaver tijdens debat -‘sla je op je bek’ (video)

Thierry Baudet Jesse Klaver

In Den Haag is flinke opschudding ontstaan na een incident waarbij Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet Jesse Klaver, Kamerlid van GroenLinks-PvdA, heeft bedreigd na een parlementair debat. Het voorval werd door Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) in een brief aan Baudet aan de kaak gesteld, waarin hij Baudet opdraagt zich te verantwoorden. Volgens Bosma is dergelijk gedrag in de plenaire zaal onacceptabel.

Thierry Baudet en Jesse Klaver

Bosma verhaalde dat na een debat over het raadpleegbaar maken van referenda, Baudet Klaver tweemaal met dreigementen zou hebben geconfronteerd. Bosma kreeg oor van deze situatie via getuigenverklaringen, inclusief die van Jesse Klaver zelf, die zich zwaar geïntimideerd voelde door Baudet’s gedrag.

Een specifiek punt was Klaver’s verzoek aan Baudet om de jaarverslagen van Stichting Forum voor Democratie beschikbaar te stellen, waarop Baudet afwijzend reageerde met een dreigement. Dit incident werd door Bosma sterk veroordeeld als ‘volstrekt onaanvaardbaar’.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet (@thierry_baudet)

De confrontatie tussen Baudet, Klaver, en ook D66-lid Jan Paternotte was al merkbaar tijdens het debat. Dit kwam nadat verschillende vragen over financiële bijdragen aan de stichting, een voorloper van Baudet’s partij, tot spanningen leidden. Baudet’s reactie hierop was opmerkelijk fel.

Het is al langer aan de hand dat verhoudingen met de maand lijken te verslechteren binnen de Tweede Kamer. Dit leidde eind vorig jaar al tot aanpassingen van het reglement van orde om bedreigingen binnen de kamer de verbieden. Het initiatief kwam in die tijd van Paternotte en Mirjam Bikker van de ChristenUnie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jesse Klaver (@jesseklaver)

Bekijk het hele debat tussen Jesse Klaver en Thierry Baudet hier:

 

Scroll naar boven