Terreurverdachte Salah Abdeslam wilde bij nader inzien ‘mensenlevens redden’

Salah Abdeslam wilde bij nader inzien mensenlevens redden

De 32-jarige terreurverdachte Salah Abdeslam heeft gisteren in de rechtbank een bijzondere onthulling gedaan. De Fransman zei in de rechtbank zijn bomgordel bewust niet tot ontploffing te hebben gebracht, terwijl zijn opdrachtgever dit wel van het verlangde. Hij verklaart ”op het laatste moment van gedachten te zijn veranderd.”

Drankje bestellen

”Mijn opdracht was om naar een café in het 18e arrondissement in Parijs te gaan”, getuigde de belangrijkste (en enige nog in levende) verdachte in het proces rondom de aanslagen. ”Daar aangekomen bestelde ik een drankje, keek ik even om me heen en besloot ik: Nee, ik doe het niet.” Eerder suggereerde de politie nog dat die bomgordel niet zou hebben gewerkt en dat deze daardoor niet is ontploft.

De Franse krant Le Monde meldt dat de woorden van Abdeslam ‘als een donderslag in de rechtszaal’ klonken. Eerder was de terreurverdachte namelijk vooral erg zwijgzaam.

‘Geschokt’

Tijdens zijn getuigenis beweerde Abdeslam ook dat hij ‘pas twee dagen voor de aanslagen’ te horen kreeg wat de plannen waren. Hij zou die informatie hebben gekregen van opdrachtgever Abdelhamid Abaaoud in de Belgische plaats Charleroi. Nadat hij was ingelicht, zou hij ”geschokt” zijn maar door anderen overtuigd zou om mee te doen. Abdeslam zegt altijd te hebben gedacht dat hij naar Syrië gestuurd zou worden.

Abdeslam kreeg op zijn kop

Medeverdachte Mohamed Abrini vertelde in de rechtbank dat de organisator van de aanslagen teleurgesteld was in Salah, toen duidelijk was dat hij zichzelf niet had opgeblazen. ”Abdeslam kreeg hiervoor op zijn kop”, aldus Abrini die ook vertelt dat Abdeslam de bomgordel niet durfde te laten ontploffen.

Slachtoffers

De verschrikkelijke aanslagen in Parijs kostten uiteindelijk 130 mensen het leven. Van de 20 mensen die terechtstaan, is alleen Salah Abdeslam direct betrokken geweest bij de terreur. De rest hielp hem of andere aanslagplegers met onderdak of een autorit.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven