Terrasbelasting maakt horecaondernemers kapot: ‘7 keer zoveel als vijf jaar geleden.’

terrasbelasting maakt horecacondernemers kapot

Amsterdamse horecaondernemers waren geschokt toen de recente aanslag voor terrasbelasting op hun deurmat viel. Cafés en restaurants moeten voortaan aanzienlijk meer betalen voor elk tafeltje en stoeltje dat buiten wordt geplaatst. Gemiddeld is de belasting nu zeven keer hoger dan tijdens de coronaperiode van 2019.

Terrasbelasting voor horecaondernemers

Met daarnaast oplopende kosten voor personeel, bier, grondstoffen en energie, wordt het voor ondernemers bijna onmogelijk gemaakt om te overleven. Remco Boas van Tapzuid is een van de gedupeerden en spreekt van ‘wanbeleid’ door de gemeente en noemt het een drama. “Ik was compleet verbijsterd. Bij ons was de belasting drie keer zo hoog.”

En daar houdt het niet op. “Alles is dit jaar verhoogd. Er is ook een reclamebelasting ingevoerd die ik nooit eerder heb betaald. De bedragen die ik nu moet afdragen maken ondernemen zinloos,” vervolgt hij. Boas heeft bezwaar ingediend bij de gemeente en de hulp van zijn advocaat ingeschakeld, hoewel deze de kans op succes niet hoog inschat.

Terrasbelasting bedreigt voortbestaan vrijwilligersrestaurant

Positief of negatief effect?

Toch is het de vraag of dit enig effect zal hebben. Hoewel het bezwaar mag worden ingediend, stelt de gemeente dat de verhoging al langer op de planning stond. Aan Hart van Nederland vertelt wethouder Hester van Buren begrip te hebben voor de frustratie van de ondernemers, “maar het is beleid dat is goedgekeurd door de gemeenteraad en al drie jaar bekend.”

Naast de verhoogde terrasbelasting worden ondernemers ook geconfronteerd met stijgende prijzen. De kosten voor bier en andere drankjes op het terras zijn aanzienlijk gestegen, wat ondernemers dwingt om hun prijzen te verhogen. Dit legt niet druk op de horeca, maar maakt het ook voor minder aantrekkelijk om van een drankje op het terras te genieten.

Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Laat het ons weten in de reacties op onze Facebookpagina! 

Scroll naar boven