(Terra) Luna Classic: De munt die ‘volgens experts’ had moeten floppen

Terra Luna Classic, een digitale crypto munt die momenteel zelfs ‘crypto experts’ doet verbazen. Het is een vreemd fenomeen, cryptocurrencies en wij denken dat dat misschien wel voor een hele lange tijd zo zal blijven. Normaal schrijven wij eigenlijk nooit over crypto’s maar deze munt vinden wij toch de moeite waard om over te schrijven want er is iets met deze munt wat zelfs analisten niet kunnen voorspellen.

We gaan het proberen snel en gemakkelijk uit te leggen zodat iedereen begrijpt wat er precies gebeurd is.

Let op: dit artikel is geschreven vanuit een perspectief van een van onze schrijvers. We willen hier wel bij benoemen dat er geen doel achter het schrijven van dit artikel zit, we willen vertellen wat er gebeurd is. We staan achter deze munt maar het is niet ons doel om het te promoten!

Heb je vragen over Terra (Luna) Classic? Word dan lid van de Officiele Nederlandse Terra Classic groep op Telegram. Gebruik je geen Telegram? Dan kun je ook lid worden van de Nederlandse Terra Classic Whatsapp groep

Belangrijk om te weten is dat USTC / TerraClassicUSD een extreem belangrijke rol speelt bij $LUNC.

Wat is Terra Luna Classic (LUNC) en wat is er precies gebeurd?

Terra Luna Classic heeft de naam ‘Classic’ gekregen omdat de munt dankzij de bedenker, Do Kwon, geen extra kans heeft gekregen toen het project faalde. Een paar paar maanden geleden heette de munt nog Terra Luna totdat er een ramp in de cryptowereld gebeurde.

Terra Luna, zoals het dus eerst heette, staat gekoppeld aan een stable coin genaamd UST ook wel TerraUSD. Een stable coin is een munt die altijd dezelfde waarde zou moeten hebben, hij staat gelijk aan de dollar. 1 UST, nu USTC (TerraClassicUSD), staat gelijk, en zou altijd gelijk moeten staan aan 1 dollar. Sinds een paar maanden geleden was dat ook zo totdat opeens 1 UST geen 1 dollar meer waard was – toen stortte de heleboel in.

Actuele prijs Terra Classic – $LUNC

Terra – de technologie en het platform

Terra als platform werd gebouwd met de bedoeling om gebruikers de stabiliteit van fiat valuta (de dollar of euro) te bieden en tegelijkertijd de kracht van blockchain technologie in te zetten voor afrekeningen die sneller en goedkoper waren dan de reguliere betalingsoplossingen.

De Terra Luna munt werd wijd en zijd geaccepteerd omdat het werd ondersteund door zijn algoritmische stablecoin zustertoken die bekend staat als de Terra Classic USD $UST.

Terra werd eind 2021 ineens groter dan een van de grootste cryoptonetwerken op aarde: de BNB smart chain. Ze werden een van de grootste digitale munten ter wereld en één $LUNA werd rond die tijd opeens meer dan 100 dollaar waard.

We gaan niet te diep op de technologie in maar kunnen vertellen dat de gehele basis onwijs goed is tot er een foutje werd ontdekt. In mei zorgde een foutje ervoor dat de prijs van zowel $LUNA en $UST in een keer met een rampkoers naar beneden schoot.

Probleem? – Er werden oneindig munten bijgemaakt

Door een fout in de code werden er opeens gigantisch veel munten bijgemaakt, je moet je voorstellen dat er bijvoorbeeld 1 miljoen in totaal aan $LUNA was en nu – binnen een hele korte tijd – waren er opeens 1 miljard aan $LUNA munten. Dit betekent dus dat er onwijs veel munten waren waardoor de waarde in een keer extreem snel daalde.

Terra Luna Classic was (is) een van de grootste munten ter wereld, evenals $UST. Het mooie was namelijk dat als jij UST(C) zou bewaren je daar een vaste rente over zou krijgen. Omdat UST(C) altijd 1 dollar waard had moeten zijn hadden veel mensen over de hele wereld spaargeld in deze munt gestopt en ontvingen daar een vaste rente over.

Toen de prijs instortte zijn heel veel mensen heel veel geld kwijt geraakt, ook mensen die bijvoorbeeld al hun spaargeld erin hadden gestopt. Er zijn zelfs gevallen bekend die hierdoor zelfmoord hebben gepleegd.

Verantwoording

Do Kwon, de bedenker van deze munt nam direct verantwoording op zich en kwam niet veel later na de crash met twee oplossingen:

1. De totale hoeveelheid van de munt laten ‘burnen’

Deze oplossing vond de gehele community het beste idee. Het is namelijk een goede oplossing en makkelijk op te lossen door een klein stukje code aan te passen. Wanneer deze code werd aangepast zou bij elke transactie die gemaakt zou worden met Luna Classic een percentage van dat bedrag ‘verbrand’ worden en nooit meer terug komen.

Klinkt een klein beetje ingewikkeld niet? Wij geven je een voorbeeld!

Het idee was als volgt:

Stel je hebt 1000 Luna-munten en die zouden gelijk staan aan 1000 euro. Als jij die 1000 Luna munten dan zou kopen, verkopen of bijvoorbeeld naar iemand zou overmaken, zou er een percentage van die 1000 munten verbrand worden. Als het bijvoorbeeld 1% zou zijn geweest dan zouden er dus 10 Luna’s automatisch verdwijnen en nooit meer terug komen. Ook zouden er geen nieuwe munten worden bijgemaakt, dit zou (en is nu) onmogelijk worden.

Het resultaat? Omdat er extreem veel gehandeld werd en wordt met de munt zou de totale hoeveelheid Luna’s steeds minder worden waardoor de waarde van de munt dus ook weer steeds hoger wordt. Vraag en aanbod.

2. Een nieuwe munt maken, en Terra Luna, LUNC (Luna Classic) en USTC (Terra Classic) zo benoemen

Dit is precies wat er ook is gebeurd. Omdat je Luna’s kan vasthouden zijn er veel grote partijen, een soort van aandeelhouders, die machtiger waren dan de gehele community. Zij hebben uiteindelijk ook hun zin gekregen.

Wil jij $LUNC gemakkelijk via Ideal kopen? Lees hier de handleiding.

Er werd een nieuwe munt gemaakt die nu Terra, $LUNA heet en LUNC (Luna Classic) en USTC (Terra Classic) bleven ook bestaan. Terra, $LUNA is eigenlijk exact hetzelfde als Luna Classic maar dan met dat foutje wat in de code zat eruit gehaald. Mensen die voor de crash al LUNC hadden kreeg een deel van de nieuwe munt en vrijwel elke analist had verwacht dat Luna Classic einde verhaal zou zijn.

Wat niemand had verwacht maar toch is gebeurd

Waar echter niemand rekening mee gehouden was de woede van misschien wel honderduizenden mensen die het niet eens waren met Do Kwon. Door zijn keuze zaten ineens verschrikkelijk veel mensen met hun handen in het haar, vooral de mensen die ineens veel geld kwijt waren.

Ze zijn woest op Do Kwon en besloten de touwtjes in eigen handen te nemen. Resultaat? De grootste cryptocommunity ter wereld.

Waar geen enkele beroemde ‘crypto expert’ of analist rekening mee had gehouden is de kracht van de gemeenschap. Door de fout van Do Kwon was er eens een gigantische groep mensen erg boos. Deze mensen besloten het niet op te geven en handelden op basis van emotie.

Emotie is niet te meten in cijfers en dat is waar het interessant wordt.

De mensen die veel op de blockchain hadden gebouwd van Terra besloten zelf voorstellen te doen, ook wel Terra Rebels genoemd. Do Kwon heeft LUNC en USTC namelijk aan de community gegeven.

Enorme aanhang, enorme stijging

Luna was ooit 100 dollar waard en is op moment van schrijven 0.00013 dollar waard – dit was eerst nog veel minder.

Luna Classic is echter in een extreem rap tempo aan het stijgen en dat komt door Terra Rebels en de gemeenschap. Terra Rebels heeft er namelijk voor gezorgd dat de blockchain van LUNC weer open staat, er weer transacties gedaan kunnen worden en dat je er weer rente over krijgt. Ze lieten de mensen stemmen en wonnen – we hebben het echt over tienduizenden stemmen.

Waar mensen ook op hebben gestemd is de burn per transactie. Ook deze is doorgekomen en wordt over enkele dagen toegepast en wordt 1.2%. Terra Luna, de nieuwe munt, stijgt echter nauwelijks en dat had niemand zien aankomen.

Anders dan gedacht, Luna Classic stijgt

Wij hopen dat jullie een klein beetje begrijpen wat er precies is gebeurd zonder dat we al te technisch zijn geweest.

Feitelijk, als je dus puur naar feiten en cijfers kijkt zou je niet moeten geloven in LUNC terwijl het tegenovergestelde is gebeurd. Er zijn zoveel mensen emotioneel geraakt door deze munt van over de hele wereld dat het er nu op lijkt dat de gemeenschap krachtiger is dan de ‘hoge bazen’.

Dit artikel is van ons perspectief geschreven, en wij geloven in deze munt. De technologie erachter, en de mensen is namelijk geweldig behalve die ene fout die gemaakt was. Dit is echter nu opgelost en de munt overstijgt alle verwachtingen.

We geven je geen advies maar willen gewoon vertellen wat er precies aan de hand is.

We hebben echter wel een paar feiten die niemand ooit had kunnen geloven:

Op moment van schrijven, 29-08-2022 om 18:40 is het handelsvolume van LUNC $165 miljoen dollar met een market cap van bijna 1 miljard dollar. Dit betekent dat momenteel een van de meest gehandelde munten LUNC is.

Veel volume op LUNC

Het handelsvolume van een van de grootste munten ter wereld, BNB.- de munt van Bincance is momenteel 1 miljard dollar. BNB staat op nummer 4 van grootste munten ter wereld.

We kunnen je helaas weinig feiten geven maar kunnen wel vertellen dat er iets bijzonders aan de hand is wat heel veel mensen niet hadden kunnen geloven. Mocht je vragen hebben, reageer hieronder of stuur ons een mailtje naar [email protected]. We zijn erg benieuwd naar jouw mening.

Luna Classic Nederland

Ook is er een Nederlandse Telegram Chat van Luna Classic waar je hier lid van kunt worden als je meer wilt weten of over $LUNC wilt praten.

Wat is jouw mening over LUNC?


Wij zijn erg enthousiast over de toekomst van LUNC. Veel mensen denken zelfs dat Luna ooit weer 1 dollar waard zal worden.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven