Moeder vindt zwarte vlekjes op het lichaam van haar peuter. Het duurt niet lang of ze reppen zich naar het ziekenhuis!

Volgens verschillende wetenschappers is 2017 goed op weg om het ergste tekenjaar in de recente geschiedenis te worden. Deze griezelige kruipers zijn niet alleen gore vampiers, ze brengen ook ziektes over zoals de ziekte van Lyme en het Powassanvirus. Voor deze ongelukkige familie uit Ohio bracht dit jaar reeds een ervaring die ze niet gauw zullen vergeten.

Alle begon toen de 3-jarige dochter van Beka Setzer, Emmalee, buiten ging spelen. Het was een prachtige zomerdag en Beka wou niet dat haar kind heel de dag binnen moest zitten. Ze zette de grassproeier aan en liet het meisje genieten van zon en water.

Als het tijd was voor Emmalees namiddagdutje, riep Beka haar naar binnen om zich om te kleden. Op dat moment ontdekte ze honderden zwarte vlekjes op het lichaam van haar dochter. Ze had geen idee waar die vlekjes vandaan kwamen.

“Ik dacht dat het graszaadjes waren, maar toen ik ze wou verwijderen zag ik dat ze er niet af kwamen. Toen bekeek ik de vlekjes wat beter en zag dat het eigenlijk kleine insecten waren die zich aan haar huid hadden bevestigd.”

Haar kind was bedekt met tekenlarven.

Beka haalde 150 larven van de huid van haar kind en bewaarde ze voor het laboratorium. Daarna stak ze Emmalee in bad en gaf haar een antiallergisch geneesmiddel. Maar de volgende ochtend was de situatie nog veel erger. Toen Beka haar dochter die ochtend wekte, zag ze overal rode vlekjes, kleine tekenbeten. Emmalee had ook hoge koorts en Beka begreep dat ze met serieuze problemen te maken had.

Zonder aarzelen sprongen ze in de wagen en reden naar de spoedafdeling. Emmalee werd getest op de ziekte van Lyme en gelukkig was het resultaat negatief.

Om geen risico’s te lopen startten de dokter een twee maanden lange antibioticakuur om andere ziektes de kop in te drukken. Nochtans bleef Emmalee toch allergische reacties vertonen die alleen maar heftiger werden. Haar schildklier was nu zo gezwollen dat ze onder het mes moest. Slecht nieuws voor de immer goed geluimde Emmalee.

Nu wil Beka de wereld waarschuwen voor de gevaren van tekenlarven. Ze sprak daarom met CBS Nieuws.

“Ouders moeten hun kinderen goed nakijken op tekenbeten, het maakt niet uit of ze groot of klein zijn. Teken zijn makkelijk te ontdekken maar deze larven doen zeker evenveel schade. Ik had zelf ook nog nooit van een tekennest gehoord…”

“Ik wil graag iedereen sensibiliseren voor deze problematiek. De medische gevolgen kunnen zeer drastisch zijn. Als ik met mijn campagne één persoon bereik, dan ben ik al tevreden.”

Emmalee zal de komende jaren nog regelmatig worden getest voor de ziekte van Lyme, maar voorlopig ziet alles er goed uit. Hopelijk helpt haar verhaal andere ouders deze vreselijke ervaring te vermijden.

In deze video leer je hoe je teken op een veilige manier kan verwijderen.

Heb je zelf al ervaringen gehad met teken of tekenlarven? Laat het ons weten en deel je verhaal met anderen!

Deel dit artikel met je familie en vrienden op Fracebook.