Tandarts reinigt instrumenten niet: 6.000 cliënten krijgen oproep voor hiv-test

Tandarts reinigt instrumenten niet: 6.000 cliënten krijgen oproep voor hiv-test

In Zwitserland is finaal de pleuris uitgebroken. Een 62-jarige tandarts blijkt jarenlang zijn instrumenten niet te hebben gereinigd.

Dat heeft verstrekkende gevolgen. Lokale media melden dat ongeveer 6.000 patiënten nu een test wacht om te kijken of ze besmet zijn met hiv en/of hepatitis.

De horrortandarts was meer dan 34 jaar actief in de regio Aargau. Jarenlang leek alles goed te gaan. Mensen liepen in en uit.

Maar aan het begin van deze maand kwam uit controle naar voren dat de instrumenten niet in het desinfectiebad geplaatst waren.

Daarnaast bleek het ontsmettingsapparaat al geruime tijd defect. Dat betekent dat de tandarts met dezelfde instrumenten in tientallen monden heeft gezeten.

Tandarts reinigt instrumenten niet: 6.000 cliënten krijgen oproep voor hiv-test

Tandarts zegt sorry

De man in kwestie en zijn vriendin doen inmiddels net alsof het ze heel erg spijt. Aan de Zwitserse krant Blick meldt de man dat hij zijn licentie heeft ingeleverd.

”Mijn carrière is voorbij”, jammert de tandarts. ”Ik wil mijn excuses aan alle patiënten aanbieden. Het gaat al een jaar niet goed met me.”

”Ik ga de hele tijd langs het randje van een burn-out”, zegt hij. ”Ik moest heel lang alles alleen doen en dan vergeet je wel eens wat.”

6.000 mensen

Tot vorig jaar werkten er twee medewerkers in zijn praktijk. Eentje stopte ermee door de regels rondom het coronavirus.

De ander raakte in verwachting en kreeg een kind. Ook zij moest daardoor stoppen met werken. ”Sinds dat moment deed niemand iets voor me.”

”Ik moest bijna alles zelf doen.” Er was wel een uitzendkracht die zijn werk deed. Maar die bleek niet over de kwalificaties te beschikken die vereist zijn.

”Die hielp ook bij sterilisaties”, zo meldt een insider. In het dossier van de tandarts zitten ongeveer 6.000 patiënten.

Overdreven

De tandarts, die dus zogenaamd erg verdrietig is, vindt echter dat de boel allemaal erg overtrokken is. ”Het is niet zo erg als men doet voorkomen.”

De tandarts was gespecialiseerd in angstige patiënten en esthetiek. Daarnaast maakte hij ook implantaten.

Scroll naar boven