Sylvana Simons laat ruim een ton aan partijsubsidie ‘verdwijnen’

Sylvana Simons laat ruim een ton aan partijsubsidie 'verdwijnen'

Sylvana Simons werd gisteren nog vrolijk de Kamer uitgebonjourd. Nu blijkt dat de BIJ1-oprichter en de leider van deze partij haar partij met financiële ellende achterlaat. Syl is een beetje creatief geweest met subsidie voor de partij.

Subsidie

Uit een brief, opgesteld door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) blijkt dat de partij ruim 127.000 moet terugbetalen.

In de brief staat dat De Jonge het betreurt dat BIJ1 niet in staat is gebleken om tijdig de juiste verantwoordingsstukken aan te leveren.

Hij heeft de partij meermaals om opheldering gevraagd, maar die kwam niet. ”Aan BIJ1 is na aanlevering van de stukken die ook de Ctfpp heeft ontvangen, nogmaals de gelegenheid geboden om de geconstateerde gebreken te herstellen”, aldus De Jonge.

Sylvana Simons laat ruim een ton aan partijsubsidie 'verdwijnen'

De Ctfpp (De Commissie toezicht financiën politieke partijen) controleert de jaarstukken van politieke partijen. En dus is de partij flink de pineut.

Betalingsregeling

BIJ1 heeft inmiddels een goedkeurende accountantsverklaring ingediend. Dat is echter bij lange na niet voldoende volgens De Jonge.

”Een goedkeurende verklaring voor het wetenschappelijk instituut, de politieke jongerenorganisatie en eveneens ook de buitenlandinstelling ontbreekt”, zo schrijft De Jonge. ”De verantwoording voor de neveninstellingen is daarmee ook niet voldoende gebleken.”

De definitieve hoogte van de subisdie voor BIJ1 kan niet worden vastgesteld. De subsidie wordt namelijk vooruitbetaald.

Daardoor moet BIJ1 nu een bedrag terugbetalen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Schrik niet, de partij heeft een schuld van exact 127.840,29 euro.

Het ministerie zal dit bedrag terugvorderen bij de partij. Omdat het om zo’n enorm bedrag gaat, is een betalingsregeling mogelijk. Hiermee kan er in termijnen worden terugbetaald.

Scroll naar boven