Supermarktexpert zwijgt niet langer: ”Je word voor de gek gehouden”

Supermarktexpert zwijgt niet langer: ''Je word voor de gek gehouden''

Hoe is het mogelijk dat boodschappen doen in Nederland flink duurder is dan in Duitsland? Retailexpert Paul Moers heeft daar het antwoord op. Volgens hem is ons land te ver doorgeslagen in ‘aanbiedingen’. En dat is een kwalijke zaak.

Supermarkt

Nederlanders die in de grensstreek wonen, gaan in de meeste gevallen hun boodschappen doen in Duitsland. Daar kun je goedkoper tanken, maar ook goedkoper boodschappen doen.

Om maar een klein voorbeeldje te geven: voor een liter cola betaal je over de grens maar liefst 43 cent minder. En dat tikt behoorlijk aan.

Supermarktexpert zwijgt niet langer: ''Je word voor de gek gehouden''

Groot verschil

Retailexpert Paul Moers, woonachtig in het Twentse Bornerbroek, gaat zelf ook naar Duitsland. ”Dat scheelt enkele tientjes op een volle kar.”

Maar hoe is het mogelijk dat het over de grens goedkoper is? Moers stelt dat supermarkten in Nederland doorgeslagen zijn qua ‘aanbiedingen’.

”Dat was natuurlijk al heen lang zo, maar het wordt steeds erger.” Maar wat is er dan mis met aanbiedingen? ”Je betaalt de normale prijs. Het zijn geen aanbiedingen.”

”Voor alle andere producten betaal je te veel. Je word als consument dus compleet voor de gek gehouden”, aldus Moers die iedereen wil waarschuwen.

Anders over de grens

In Duitsland pakken ze dat anders aan. ”Daar zetten ze liever de werkelijke prijs op het artikel. Dan kun je relaxed winkelen. Bij ons moet je met de rekenmachine in de weer.”

Daar komt nog bij dat de gemiddelde prijzen bovendien lager zijn bij onze oosterburen, omdat de afzetmarkt groter is. ”Hoe groter de markt, hoe lager de prijs.”

Dat bevestigt Dirk Mulder, retailspecialist bij ING. Volgens Mulder hebben de prijsverschillen ook te maken met het aandeel van service-supermarkten, dat groter is in Duitsland.

Strategie

Moers stelt dat het ’typisch Nederlands’ is dat klanten worden gelokt met acties als ‘1+1 gratis’. Hij ziet langzaam verandering in dit gedrag.

”Jumbo heeft een nieuwe strategie aangekondigd, de everyday low price. Dat houdt simpelweg in dat dagelijkse prijzen een stuk lager liggen en er minder aanbiedingen zullen zijn. Daarmee weet de klant beter waar hij aan toe is en is het een enorm stuk rustiger winkelen.”

Over de auteur

Scroll naar boven