Nadat we eerder al te maken kregen met ‘graaiflatie’ en ‘krimpflatie’, hebben fabrikanten nu opnieuw iets bedacht om de consument te bedonderen. Het gaat om ‘beknibbelflatie’. Wat dat precies betekent leggen we je in dit artikel uit.
Beknibbelflatie
Met de term graaiflatie was je vast al bekend. Dat is niks meer dan het stiekem duurder maken van producten tijdens een crisis.
Krimpflatie betekent juist dat verpakkingen minder inhoud bevatten, terwijl consumenten er wel gewoon dezelfde prijs voor moeten betalen. Twee vormen van beduvelen dus.
En nu is er dus wederom een manier gevonden om ons uit te knijpen. De Telegraaf maakt melding van ‘beknibbelflatie’. Dit is ook weer zo sneaky. Fabrikanten besparen op (dure) ingrediënten, maar de prijs blijft gewoon hetzelfde. Je wordt dus bij de neus genomen waar je bijstaat.
Bizar verschijnsel
In Engeland is onderzoek gedaan naar dit nieuwe fenomeen. De resultaten zijn echt schrikbarend. Zo proppen fabrikanten bijvoorbeeld minder gehakt in lasagnemaaltijden, doet men stiekem minder avocada in guacamole en zit er zelfs minder boter in roomboter.
Het toppunt was echter het vervangen van een compleet ingrediënt. In de ‘clotted cream pudding’ bleek de dikke room te zijn vervangen door slagroom.
Krankzinnig is dat het product niet anders ging heten, waardoor klanten in de veronderstelling waren gewoon hetzelfde product te hebben gekocht.
Kosten
Fabrikanten hebben desgevraagd een verklaring en reppen over de hoge kosten waarmee ze te maken krijgen. Volgens de fabrikanten blijven boodschappen daardoor ‘betaalbaar’.
Consumenten zouden soms zelfs de voorkeur geven aan de aanpassingen, want het zou wel eens de smaak of gezondheid kunnen verbeteren.
Let op in de winkel: na krimpflatie is er nu ’beknibbelflatie’ https://t.co/XMc4NOlM7d
— De Telegraaf (@telegraaf) January 26, 2024
Wat vind jij van beknibbelflatie? Laat het weten in de reacties en deel dit artikel, zodat meer mensen het kunnen lezen!