Supermarkt zelfscankassa – dit is waarom jij altijd gecontroleerd wordt

zelfscankassa supermarkt controle

De supermarkt zelfscankassa wordt veel gebruikt door Nederlanders. De kans is groot dat jij het ook wel eens gedaan hebt. Veel mensen merken dat ze steeds opnieuw worden gecontroleerd, en wij hebben uitgezocht hoe dit kan. Lees daarom vooral verder.

Supermarkt zelfscankassa – betrouwbaar?

Grote supermarktketens benadrukken dat de keuze voor een steekproef bij het zelf scannen geheel willekeurig is, om elke vorm van discriminatie tegen te gaan. Toch lijkt het geen kwestie van louter pech te zijn dat sommige klanten vaker gecontroleerd worden.

Het systeem van de zelfscan wordt beheerd door een computer die signalen doorgeeft aan het winkelpersoneel. Elke winkel heeft de vrijheid om eigen beleidsregels op te stellen om potentiele diefstallen op te sporen. Maar wanneer wordt zo’n signaal geactiveerd?

Bij twijfel handmatig

Als kassamedewerkers twijfelen, kunnen zij handmatig besluiten tot een steekproef bij een bepaalde kassa. Bovendien let de computer op de tijd die klanten doorbrengen in de winkel; langere tijd in de winkel betekent mogelijk meer kans op controle tijdens het afrekenen.

Wie langer doet over zijn aankopen, loopt dus een grotere kans op een controle. Maar er is nog meer. Supermarkten hebben ook een lijst met producten die vaak aanleiding zijn tot diefstal, zoals brood, olie, medicijnen, en verrassend genoeg, groente en fruit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Albert Heijn (@albertheijn)

Zodra je zo’n product scant, kan de computer dit opmerken en word je mogelijk gecontroleerd. Mensen proberen vaak specifieke producten te stelen in combinatie met gerelateerde artikelen, zoals koffie samen met koffiemelk. De combinatie van bijvoorbeeld een scheermes en scheerschuim is ook iets dat de aandacht trekt.

Als je alleen een nieuw pakje scheermesjes scant, kan het systeem dit interpreteren als een ‘potentieel risico’ en je aanmelden voor een controle. Hoewel niet elke controle het gevolg is van toeval, betekent dit natuurlijk niet dat je gezien wordt als een potentiële dief.

Supermarkten stellen hun eigen regels in voor het gebruik van zelfscankassa’s, dus neem het niet persoonlijk op als je gecontroleerd wordt. In veel gevallen zijn steekproeven willekeurig, maar het systeem kan ook zo zijn ingesteld dat je automatisch gecontroleerd wordt bij een bepaalde hoeveelheid of waarde van producten.

Scroll naar boven