Studieschuld ontlopen in het buitenland? DUO blokkeert je paspoort

Primeur: Nieuw paspoort voortaan gratis voor transgenders

Tot een tijdje geleden was het perfect geregeld in Nederland. Voormalig studenten die het buitenland verkozen zonder een adreswijziging door te geven, konden het afbetalen van hun studieschuld prima ontlopen. Tot nu dan…

Volgens de krant Trouw gaat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) onderduikers die slim dachten te zijn op een harde manier aanpakken. Mensen met een betalingsachterstand kunnen hun paspoort niet langer verlengen. En dat heeft grote gevolgen.

5.000 euro of meer

Heb jij minder dan 5.000 euro studieschuld? Dan ontloop je de maatregel. DUO blokkeert alleen verlengingen bij mensen die een schuld hebben van 5.000 euro of meer.

Studieschuld ontlopen in het buitenland? DUO blokkeert je paspoort

Dat de noodgreep wordt toegepast, komt doordat DUO veel mensen ‘kwijt’ is. Het gaat om zo’n 25.000 Nederlanders oud-studenten die momenteel in het buitenland resideren. Ruim 80 procent van hen is ‘vergeten’ om terug te betalen en dat vindt men bij DUO schandalig.

Betalingsregeling

Wanbetalers van wie zijn/haar paspoort niet verlengd kan worden, kunnen contact opnemen met DUO om te overleggen over een betalingsregeling. Wanneer daar overeenstemming over wordt bereikt, verstrekt DUO tijdelijke paspoorten van 12 of 24 maanden.

Wanbetalers vinden het niet leuk

Trouw sprak met enkele oud-studenten die te maken hebben gekregen met de maatregel (gek dat Trouw deze mensen wel kan vinden). Zij zijn niet te spreken over de actie en zeggen dat hun leven in het buitenland geruïneerd is. Zo verloren zij hun baan en/of mochten zij niet langer in het land blijven, vanwege het niet in bezit hebben van een geldig paspoort. DUO vindt dat hun eigen schuld.